Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Litva prevzala rotujúce predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/AdrianHancu)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Litva v piatok prevzala rotujúce predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy (RE) od Lichtenštajnska. Došlo k tomu počas stretnutia ministrov zahraničných vecí 46-člennej paneurópskej organizácie.

Končiaca predsedníčka, ministerka zahraničných vecí, školstva a športu Lichtenštajnska Dominique Haslerová vo svojom prejave pred Výborom ministrov uviedla prehľad úspechov svojej krajiny na čele tejto organizácie. Následne litovská premiérka Ingrida Šimonyté načrtla priority litovského predsedníctva na nasledujúcich šesť mesiacov.

Podľa jej slov medzi priority Litvy patrí podpora Ukrajiny pri obrane proti ruskej útočnej vojne, vykonávanie rozhodnutí z vlaňajšieho summitu RE v Reykjavíku vrátane ochrany hodnôt organizácie pred agresiou a autoritárstvom, presadzovanie demokracie, ľudských práv a zásad právneho štátu doma a vo svete a v neposlednom rade aj digitálny rozmer slobody. Predsedníctvo Výboru ministrov RE striedavo na šesťmesačné obdobie zastávajú zástupcovia členov Rady Európy v anglickom abecednom poradí. Predsedníctvo sa presúva z jedného členského štátu na druhý vždy v polovici mája a v polovici novembra. Po Litve predsednícku štafetu preberie Luxembursko a v máji 2025 Malta.

Viac o téme: PredsedníctvoLitvaVýbor ministrov Rady Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu