Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Iraku údajne zajali Saddámovho zástupcu al-Dúrího

Bývalý iracký vodca Saddám Husajn
Bývalý iracký vodca Saddám Husajn

DUBAJ - Muža, ktorý by mohol byť Izzátom Ibrahimom al-Dúrím a je na čele zoznamu hľadaných predstaviteľov režimu Saddáma Husajna, zajali v Iraku.

Informovala o tom v stredu arabská televízia al-Arábíja, ktorá citovala iracké bezpečnostné zdroje. Muža, ktorý bol Saddámovým zástupcom, podľa televízie zajali iracké sily a odovzdali ho americkej armáde. Podozrivého chytili v Hamríne medzi provinciami Saláhaddín a Kirkúk a previezli do Bagdadu, kde mu uskutočnili testy DNA na potvrdenie identity.

Abú Muhammad, označený v televízii ako al-Dúrího zástupca v Sýrii, uviedol, že správa je vymyslená. Al-Dúrí je na slobode, je v bezpečí a "vedie odpor a džihád v Iraku," povedal telefonicky. Al-Arábíja citovala "americké sily", podľa ktorých zajatá osoba "vyzerá ako al-Dúrí", jeho totožnosť však musia potvrdiť testy DNA.

Al-Dúrí, najvýznamnejší predstaviteľ zvrhnutého Saddámovho režimu je na čele zoznamu 41 najhľadanejších osôb, ktorý zostavila iracká vláda v roku 2006. Bol Saddámovou pravou rukou a je považovaný za operačného lídra s úzkym napojením na protiamerických povstalcov. V stredajšom vydaní saudského denníka Ašarq Al-Awsat iracký poradca pre národnú bezpečnosť Múwafak al-Rubájí uviedol, že al-Dúrí zo Sýrie viedol povstalecké hnutie v Iraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu