Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gorbačov nevylúčil návrat do politiky

Michail Gorbačov
Michail Gorbačov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Posledný sovietsky prezident Michail Gorbačov rozmýšľa nad návratom do politiky. Povedal to v piatok na podujatí jeho dobročinnej nadácie. Držiteľ Nobelovej ceny za mier z roku 1990 kritizoval politiku Kremľa a uviedol, že obava o krajinu ho priviedla k úvahám o založení opozičnej politickej organizácie.

Gorbačov vyzval prezidenta Dmitrija Medvedeva a Premiéra Vladimíra Putina na reštrukturáciu ekonomiky, zníženie vládnych výdavkov a na zaručenie politických slobôd. Korupcia a prehnaná závislosť Ruska na vývoze ropy zhoršili vplyv globálnej krízy na krajinu, varoval 78-ročný Gorbačov, ktorý v roku 2001 založil Sociálnodemokratickú stranu Ruska, no v roku 2004 pre rozpory straníckych lídrov v otázke spolupráce s prokremeľskou stranou Jednotné Rusko rezignoval.

V roku 2007 ho zvolili za predsedu Únie sociálnych demokratov, ktorá však zostala bezvýznamnou stranou. Gorbačov sa však zároveň postavil na obranu premiéra Vladimíra Putina proti kritike Západu slovami, že "s prostriedkami, ktoré mal k dispozícii, prinavrátil Rusku nádej". "Čím viac nás Západ kritizuje, tým viac bude Rusko Putina podporovať."

Vo svete populárny Gorbačov má v Rusku veľa odporcov, ktorí ho vinia z rozpadu Sovietskeho zväzu a následnej sociálnej a ekonomickej neistoty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu