Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Perestrojku potrebuje aj Západ, tvrdí Gorbačov

Michail Gorbačov
Michail Gorbačov (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý líder dnes už neexistujúceho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov vyzýva Západ na uskutočnenie radikálnych systémových reforiem. Tie sú podľa jeho slov dôležité pre to, že aktuálny ekonomický systém je "neudržateľný" a potrebuje zmeny.

Podľa Gorbačova, ktorý bol v polovici 80. rokov minulého storočia iniciátorom reforiem v rámci Sovietskeho zväzu, je už teraz jasné, že západný model z posledných desaťročí 20. storočia je ilúziou a ťažia z neho predovšetkým veľmi bohatí. A ak k zmenám nepríde, Západ bude čeliť pokračujúcim veľkým problémom, predpovedá sovietsky exprezident.

"Systém bol postavený na nespútanom plytvaní zdrojov a sociálnej a environmentálnej nezodpovednosti za účelom superziskov a hyperspotreby pre vyvolených," napísal Gorbačov v liste uverejnenom v americkom denníku Washington Post.

"Nemám síce po ruke žiadne návrhy, no som presvedčený o tom, že nový systém fungovania spoločnosti príde. Taký systém, prostredníctvom ktorého sa dostanú do popredia potreby širokej verejnosti v záujme všeobecného blaha vrátane lepšieho životného prostredia, dobre fungujúcej infraštruktúry či dostupnej zdravotnej starostlivosti a bývania," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu