Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajfún Parma si na Filipínach vyžiadal už 245 obetí!

Prudké dažde sprevádzajúce tajfún
Prudké dažde sprevádzajúce tajfún (Zdroj: SITA)

MANILA - Na 245 podľa dnešných správ stúpol počet mŕtvych na severe Filipín, ktoré boli v minulých dňoch zasiahnuté tajfúnom Parma. Bilancia zrejme stále nie je konečná, pretože podľa agentúry DPA záchranári naďalej pátrajú po nezvestných.

Prudké dažde sprevádzajúce tajfún spôsobili rozsiahle zosuvy pôdy, pri ktorých boli zavalené desiatky budov. Hrozia aj záplavy. Na mnohých miestach ľudia hľadajú útočisko pred vodným živlom na strechách svojich príbytkov.

Medzi najviac postihnuté patria horské dediny La Trinidad v provincii Benguet približne 200 km severne od hlavného mesta Manily. Pôdna lavína tam prekvapila miestnych obyvateľov v piatok pred úsvitom, keď poškodila viac ako tri desiatky domov.

"Zosuv pôdy zničil prakticky celú dedinu. Potrebujeme viac rýpadiel, viac káblov a viac lámp, aby sme mohli pátrať aj za tmy," citovala DPA starostu dediny Artemia Galwana.

Úrady oznámili, že do postihnutej oblasti boli na pomoc vyslaní ďalší filipínski vojaci a ich americkí kolegovia, ktorí sa v krajine nachádzajú.

Už minulý mesiac boli Filipíny zasiahnuté búrkou Ketsana, ktorá v Manile spôsobila najhoršie záplavy za posledných štyridsať rokov a pripravila o život 340 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu