Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Búrka Ketsana pripravila o život už 75 ľudí

Spúšť ktorú zanechala Ketsana
Spúšť ktorú zanechala Ketsana

MANILA - Počet obetí jedných z najničivejších záplav na Filipínach za posledné polstoročie stúpol už na číslo 75. Záchranári sa aj v nedeľu pokúšali zo striech domov dostať obyvateľov, ktorí sa tam ukryli pred stúpajúcimi hladinami riek.

Vláda už v sobotu v metropole Manila, ako aj v ďalších 25 postihnutých provinciách, vyhlásila "stav kalamity". Na záchranných operáciách sa okrem armády podieľajú aj dobrovoľníci, ktorým sa doteraz podarilo dostať do bezpečia viac ako päťtisíc ľudí.

Tropická búrka Ketsana a následné povodne postihli asi 300 tisíc Filipíncov. Obyvatelia sa ukrývajú v školách, kostoloch a ďalších budovách, kde miestne úrady zriadili provizórne prístrešky. Na viacerých miestach spôsobili záplavy aj zosuvy pôdy. V nedeľu v krajine vyšlo slnko, ktoré naplno odhalilo obrovské škody, ktoré má živel na svedomí. Domy vo viacerých oblastiach zostali celkom zničené, po uliciach sa povaľujú prevrhnuté autá a ulice a cesty sú pokryté bahnom.

Sobotňajší lejak v hlavnom meste Manila trval len 12 hodín, počas tohto časového úseku tam však stihlo napadnúť až takmer 40 milimetrov zrážok. To je v rovnaké číslo, aké pripadá v tejto časti krajiny priemerne na celý september. Búrka tak prekonala aj rekord z roku 1967, kedy počas 24 hodín napadlo 33 centimetrov zrážok.

V nedeľu a v pondelok by mala Ketsana sprevádzaná vetrom s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu doraziť na juh Číny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu