Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Otec môže dať svojmu synovi meno Džihád

ilustračné foto
ilustračné foto

BERLÍN - Otec v Nemecku, ktorý sa snažil pomenovať svojho prvorodeného syna Djehad resp. Džihád čiže svätá vojna, bude môcť toto meno svojmu potomkovi dať. Podľa spravodajských agentúr o tom rozhodol berlínský súd vyššej inštancie. Podľa sudcu sa chlapec môže volať Džihád, pretože toto meno sa mužom v arabskom svete dáva a uznáva sa.

Výhrady k menu mala matrika, ktorá ho mala zapísať. Podľa nej by mohlo dieťaťu ublížiť, pretože môže pripomínať islamský terorizmus a vzbudzovať negatívne predstavy. Nemecké právo totiž zakazuje dávať potomkom mená, ktoré by im mohli uškodiť.

Podľa sudcov je ale meno Džihád v arabskom svete obvyklé. Odkazuje vraj na angažovanosť svojho nositeľa pri šírení moslimskej viery. Negatívny nádych výraz dostal až po teroristických útokoch radikálnych islamistov z 11. septembra 2001, mieni súd.

Podľa agentúry AFP by ale otec malého Džiháda mohol patriť ku kruhom Al-Káidy. Egypťan (49) vraj v Nemecku čelí vyšetrovaniu, je údajne podozrivý zo šírenia nenávisti a z vytvorenia islamistickej teroristickej bunky. Tento kameraman stanice Al-Džazíra sa mohol podľa AFP zapojiť i do atentátov na Bali, kde žil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu