Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Každých 40 sekúnd spácha niekto samovraždu

PARÍŽ – Za rok najmenej milión ľudí vo svete spácha samovraždu. Znamená to, že každých 40 sekúnd sa niekto rozhodne dobrovoľne opustiť tento svet.

Informuje o tom britský odborný časopis The Lancet, ktorý zhromaždil a vyhodnotil dáta z mnohých štúdií vypracovaných na túto tému. Samovražda predstavuje desiatu najčastejšiu formu smrti. Viac ako 30 percent z nich pripadá na Čínu. V Európe prevládajú samovraždy v severských krajinách. Podpisuje sa pod ňu vplyv zemepisnej polohy, hlavne malý počet slnečných dní. Podobný vplyv polohy vedci prisudzujú aj samovraždám v Japonsku.

V rozvinutých krajinách sa na samovraždu odhodlá dva až štyrikrát viac mužov ako žien a tento pomer sa zrejme prehlbuje. Naopak v Číne odchádza dobrovoľne zo sveta viac žien ako mužov.

Vo väčšine krajín sú najviac postihnuté staršie osoby, ale aj medzi mladými pribúda samovrážd. Najviac sa ich stane na jar a týka sa to hlavne mužov. Najväčšie riziko predstavujú samovraždy pre ľudí, ktorí sa narodili na jar alebo na začiatku leta. Riziko samovrážd zrejme zvyšujú aj niektoré profesie, ako sú napríklad lekári alebo liečitelia, ktorí majú ľahký prístup k liekom. Zvlášť sa to potom týka anesteziológov.

Muži si vyberajú krutejší prostriedky, teda obesenie alebo zastrelenie. Ženy dávajú prednosť skôr takým metódam ako je otrava. Svoju úlohu zohráva aj prístupnosť k strelným zbraniam. Tam vedú prím USA. V na vidieku v rozvojových krajinách sa na smrť najčastejšie vyberú ľudia po požití pesticídov.

Deväťdesiat percent ľudí, ktorí dobrovoľne zomrú, trpia psychickými problémami. Depresie zvyšujú riziko samovrážd o 15 až 20 percent, uvádza časopis The Lancet.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu