Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Útočníci mali kričať: „Zabijem ťa, ty biela sviňa! “

PLZEŇ - Na Krajskom súde v Plzni sa začalo hlavné pojednávanie s trojicou mužov, ktorých obžalovali z brutálneho a rasovo motivovaného napadnutia. Július Horváth a Milan Pačan zbili dvoch mužov päsťami a drevenou rúčkou od lopaty. Pritom vraj kričali: „Zabijem ťa, ty biela sviňa.“

Podľa obžaloby Július Horváth a Milan Pačan napadli mužov predvlani v decembri. Tretí obžalovaný Martin Barkóci sa ako policajt vedome snažil sťažiť objasnenie prípadu. Podľa žalobkyne sa vyhrážal jednému zo zbitých mužov a snažil sa zakryť trestný čin.

Horváthovi a Pačanovi hrozí za ublíženie na zdraví a výtržníctvo až 8 rokov väzenia. V prípade, že obvinenie prekvalifikujú na pokus o vraždu, môžu dostať až 15 rokov alebo výnimočný trest. Policajt si za zneužitie právomoci verejného činiteľa, nadŕžanie a vydieranie môže odsedieť až 8 rokov.

Podľa obžaloby sa incident stal 22. decembra 2007 okolo štvrtej hodiny ráno v Ostrove v okrese Karlove Vary. Július Horváth a Milan Pačan napadli údermi päsťou a kopancami muža. Niekoľkokrát ho udreli rúčkou od lopaty do tváre a hrudníka. Pritom vraj padali výkriky: „Zabijem ťa, ty biela sviňa.“ Muž utrpel pomliaždeniny hrudníka, odreniny na tele a pomliaždeniny mäkkých tkanív. Liečil sa do konca apríla minulého roka. Horváth a Pačan napadli aj druhého muža.

Veliteľom policajnej hliadky na mieste udalosti bol Barkóci. Údajne sa snažil zakryť spáchanie trestného činu, nezaistil miesto, svedkov a ani nevykonal ďalšie potrebné úkony. Napadnutému mužovi sa podľa obžaloby vyhrážal. Nahlásil, že dotyčný sa len šmykol a udrel do hlavy. Keď zbitý muž prišiel na políciu, snažil sa ho zastrašiť.

Obaja údajní útočníci odmietli akékoľvek rasovo motivované slová. Podľa Horvátha nikto nikoho do hlavy nekopal a k použitiu rúčky od lopaty sa nevyjadril. Pačan už predtým uviedol, že sa s Horváthom a napadnutým pohádali už v bare, kde sa navzájom vyfackali. Potom Pačan s Horváthom odišli. Napadnutý im vraj zatelefonoval. Stál pred Horváthovým domom s tým, že si to s ním chce vybaviť. Mal sa vyhrážať útokom aj na jeho ženu.

„Horváth schytil lopatu na sneh, ja metlu, odlomili sme násady, vzali ich a vybehli von,“ povedal. Obaja obžalovaní potom podľa Pačana drevenými rúčkami udreli svoje obete. Bolo to ale iba raz. Horváth potom údajne pridal rany päsťou do hlavy a chrbta. Keď prišiel Barkóci, musel podľa Pačana vidieť násady, ktoré ležali na mieste činu. Útočníkov poslal domov. Barkóci, ktorý je mimo službu, odmietol výpoveď. Horvátha pozná z futbalu, Pačana od detstva.

Súd bude v pokračovať v utorok výsluchom svedkov. Hlavného svedka v prípade zaradili do programu na ochranu svedkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu