Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obama zložil prísahu a stal sa 44. prezidentom USA

Barack Obama skladá prísahu
Barack Obama skladá prísahu (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Barack Obama zložil dnes krátko po poludní miestneho času (18:00 SEČ) pred sídlom amerického Kongresu slávnostnú prísahu ako 44. prezident Spojených štátov.

Vo viac ako 230-ročnej histórii je zároveň prvým prezidentom tmavej pleti v histórii USA. Krátko pred Obamom zložil prísahu aj jeho viceprezident Joe Biden. Demokrat Obama sa podľa ústavy formálne stal prezidentom úderom poludnia, bez ohľadu na to, že kvôli drobnému zdržaniu pri slávnostnom ceremoniáli zložil prísahu o niekoľko minút neskôr.

Možno pod vplyvom dojatia pri sľube, ktorý zložil sľub do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa, začal predpísanú formulku opakovať skôr, ako mal, na čo sa v reči mierne zasekol. Prísahu zložil na bibliu, ktorú na rovnaký účel použil v roku 1861 pri svojej prvej inaugurácii Obamov vzor, prezident Abraham Lincoln.

Historický výtlačok držala Obamova manželka Michelle. Na slávnostnom ceremoniáli pred západným priečelím Kongresu boli prítomní doterajší prezident George Bush a viceprezident Richard Cheney, ktorých Obama s Bidenem v Bielom dome vystriedajú. Cheney bol kvôli natiahnutému chrbtovému svalstvu nútený využiť kolieskové kreslo.

Slávnostný akt na mieste sledovalo okolo 240 tisíc hostí, medzi nimi boli aj všetci žijúci americkí exprezidenti: James Carter, George Bush starší a Bill Clinton. Na ceremoniáli sa zúčastnili aj obe Obamove dcéry, desaťročná Malia a o tri roky mladšia Sasha, ako aj prezidentova svokra Marian Robinsonová. Podľa niektorých odhadov až dva milióny ďalších ľudí, ktorí prišli do Washingtonu kvôli inaugurácii, sledovali udalosť na veľkoplošných obrazovkách.

Krátko po ceremoniáli Obama odprevadil svojho predchodcu a jeho manželku Lauru pred východné priečelie budovy Kongresu, kde bývalý prezident George Bush mladší nastúpil do vrtuľníku amerického vojenského námorníctva, ktorý ho dopravil na leteckú základňu Andrews. Prezidentským špeciálom potom odleteli do svojho domovského štátu Texas.

Barack Obama skladá prísahu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu