Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Gates vyzval na modernizáciu amerického jadrového arzenálu

Robert Gates
Robert Gates

WASHINGTON - Americký minister obrany Robert Gates vyzval v utorok na modernizáciu jadrového arzenálu Spojených štátov na posilnenie odstrašovacej schopnosti v období, keď Rusko a Čína modernizujú svoje nukleárne zbrane.

"V súčasnosti sú Spojené štáty jedinou deklarovanou jadrovou mocnosťou, ktorá nemodernizuje svoj jadrový arzenál, ani nemá kapacitu na výrobu novej jadrovej zbrane," uviedol v prejave Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

Gates uviedol, že vývoj novej, takzvanej bezpečnej náhrady bojových hlavíc je potrebný na zaistenie dlhodobej životaschopnosti amerického vojenského potenciálu a na oživenie nukleárnej priemyselnej základne, ktorá je na zostupe. Kongres tento rok znížil rozpočet na program bezpečnej náhrady hlavíc, pričom obaja prezidentskí kandidáti vyzvali na ďalšie zníženie amerického arzenálu.

Kritici programu ho vnímajú ako rozpor oproti americkým záväzkom v Zmluve o nešírení jadrových zbraní z roku 1968 o postupnom odstránení jadrových zbraní. USA a Rusko sa v roku 2002 dohodli na znížení "operačne rozmiestnených" hlavíc na okolo 1700 až 2200 do roku 2012. Na začiatku roka mali USA okolo 5400 bojových hlavíc vo svojom jadrovom arzenáli, z nich asi 4075 bolo funkčných, ostatné boli uložené, uviedol The bulletin of the Atomic Scientists.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu