Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Súdny deň Zeme sa blíži: Vedci vystrašili svet, o tri minúty má prísť koniec!

Vedci hovoria, že o chvíľu môže byť neskoro Zobraziť galériu (2)
Vedci hovoria, že o chvíľu môže byť neskoro

CHICAGO - Symbolické „hodiny ľudstva“ začali vedci k polnoci posúvať od roku 1947. Teraz však hovoria o najtemnejšej hodine ľudskej histórie od čias studenej vojny. Minúty kritickej ručičky sa veľmi tesne priblížili k hranici ľudského sebazničenia.

Hodiny „konca sveta“  vedci vo štvrtok posunuli na čas o tri minúty pred polnocou kvôli nebezpečenstvu klimatických zmien a šíreniu jadrových zbraní. Hovoria o najvážnejšej situácii od čias studenej vojny. Aj vtedy sa hodiny priblížili tesne k polnoci, uviedol The Guardian.

O roku 2014 sa vedci vyjadrujú ako o jednom z najteplejších za posledných 130 rokov. Sú tri minúty do polnoci,“ povedal Kennette Bennedict, výkonný riaditeľ skupiny vedcov, ktorá posúva hodiny Zeme. Naposledy hodiny posúvali v roku 2012, z šiestich minút pred polnocou na päť, tiež kvôli klimatickým zmenám. Deväť z desiatich najteplejších rokov bolo zaznamenaných od roku 2000. Najväčšie nebezpečenstvo však podľa vedcov spočíva v tom, že o zmenách klímy sa málo rokuje a robí sa len zlomok ochranných opatrení.

Súdny deň Zeme sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

„Vďaka zlyhaniu vlád sú ohrozené civilizácie v celosvetovom meradle,“ povedal Bennedict. Emisie skleníkových plynov pribudli od roku 2000 viac, ako v predchádzajúcich troch desaťročiach, potvrdil aj oceánograf Richard Somerville. Vedci ďalej pripomenuli, že celosvetové úsilie o zníženie jadrových arzenálov od roku 2009 spomalilo a všetky z jadrových mocností rozširujú svoje jadrové programy.

Vedci združení okolo časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists vytvorili hodiny už v roku 1947 ako reakciu na dôsledky studenej vojny. Keď v roku 1991 studená vojna ustala, vedci ručičku posunuli na 17 minút pred polnocou. A teraz sa ručička znova blíži k polnoci. „Nehovoríme, že je príliš neskoro na prijatie opatrení, ale čas na ne sa rýchlo skracuje,“ vysvetlil Kennette Bennedict.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu