Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Utorňajší štrajk ochromí dopravu a služby v Grécku

(Zdroj: SITA)

ATÉNY - Doprava, zdravotníctvo a ďalšie verejné služby v Grécku ochromí v utorok 24-hodinový generálny štrajk, ktorý vyhlásili dve najväčšie grécke odborárske organizácie na protest proti ekonomickej politike vlády. Drastické obmedzenia očakávajú úrady v leteckých a železničných službách, v štátnych nemocniciach bude fungovať len pohotovosť, školy a univerzity budú zatvorené.

Odborové organizácie GSEE a ADEDY zastupujúce zamestnancov súkromného a verejného sektora vyzvali na generálny štrajk proti nedávno schválenému zákonu reformujúcemu penzijný systém. GSEE a ADEDY reprezentujú okolo 2,5 milióna zamestnancov, čo je asi polovica celkovej pracovnej sily v Grécku.

Odbory požadujú aj zvýšenie štátnych výdavkov v sociálnej sfére, nárast platov a dôchodkov, a sú proti vládnym plánom privatizovať štátneho prepravcu Olympic Airlines. Spoločnosť Olympic zrušila na utorok 150 letov, väčšinou domácich, ale aj zahraničné lety do Londýna, Bruselu, Ríma, Frankfurtu a Paríža.

Súkromný prepravca Aegean Airlines ruší 48 domácich letov. Leteckí dispečeri budú mať štvorhodinový štrajk so začiatkom o 11. hodine SELČ. Štátna železničná spoločnosť zrušila na utorok väčšinu služieb, štrajk sa dotkne aj verejnej dopravy v Aténach. Štrajkovať budú aj právnici, novinári a stavební inžinieri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu