Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

MIMORIADNY ONLINE Spojené kráľovstvo dodá Ukrajine najväčší balík vojenskej pomoci: Doneckú oblasť zasiahol raketový útok

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu. Informujeme podľa správ agentúr AFP a Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 807

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 807 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:31 USA schvaľujú urgentný predaj 3 systémov HIMARS Ukrajine.

20:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore oznámil, že v sobotu prebiehali boje medzi ukrajinskými a ruskými silami v okolí siedmich pohraničných dedín v Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny. "Veľmi napätá" je podľa neho aj situácia v Doneckej oblasti. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Naše obranné operácie pokračujú v Charkovskej oblasti v okolí obcí Strileča, Krasne, Morochovec, Olijnykovo, Lukjanci, Hutyšče a Pletenivka," povedal Zelenskyj. Dodal, že v Doneckej oblasti zostáva situácia mimoriadne napätá najmä v smere na mesto Pokrovsk.

19:23 USA sa domnievajú, že Ukrajina nie je pripravená na rokovania s Ruskom.

19:10 Staronový ruský premiér Michail Mišustin predložil Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, kandidátov na posty podpredsedov vlády a šéfov viacerých ministerstiev. TASR o tom informuje na základe sobotňajších informácií ruského vysielania BBC a agentúry RIA Novosti. Prvým podpredsedom vlády by sa tak mal stať Denis Manturov, ktorý v predchádzajúcej vláde zastával posty ministra priemyslu a obchodu a vicepremiéra.

17:08 Ďalšie ruské bojové lietadlo Su-25 bolo zostrelené nad Doneckou oblasťou.

16:30 V moskovskom regióne Ruska vypukol silný požiar. Plamene zachvátili sklad polykarbonátu.

15:49 Spojené kráľovstvo dodá Ukrajine najväčší balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov libier.

15:37 Rusko nám bude škodiť a neuspokojí sa s tým, že získa len časť Ukrajiny, je presvedčený český prezident Petr Pavel. V rozhovore s rakúskym listom Die Presse tiež vyjadril názor, že Európa je na začiatku dlhšej konfrontácie s Ruskom, ktorá ale nemusí byť vojenského rázu.

"Chcú obnoviť imperiálnu veľkosť Sovietskeho zväzu, vrátane jeho sféry vplyvu, a hovoria to veľmi otvorene. Mali by sme to preto brať vážne. Musíme sa pripraviť na to, že Rusko nebude mierovým partnerom," myslí si Pavel. Moskva už sa podľa neho v mnohých európskych krajinách ukázala ako "ničivá sila", ktorá sa snaží šíriť propagandu a často aj zjavné klamstvá.

15:04 Pri zásahu reštaurácie v Ruskom okupovanom Donecku na východe Ukrajiny zahynuli traja civilisti a osem ďalších bolo zranených. Podľa agentúry TASS to na svojom telegramovom kanáli uviedol šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) Denis Pušilin. Útok pripísal Ukrajine, ktorú Rusko pred viac ako dvoma rokmi napadlo.

"Jedna z amerických rakiet HIMARS dopadla priamo do reštaurácie, poškodila vonkajší múr, zasklenie po celom obvode budovy, jej konštrukcie. Druhá zasiahla neďalekú rozostavanú budovu, bola poškodená strecha," dodal Pušilin.

14:23 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov, píše TASR podľa agentúry Reuters. Putin Mišustina do funkcie predsedu vlády vymenoval ešte v piatok. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

13:54 Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených. Informujú o tom agentúry AP, AFP a DPA.

13:50 Jeden muž zahynul a ďalší utrpel zranenia pri ukrajinskom dronovom útoku, ktorého terčom bol zaparkovaný kamión v pohraničnej obci ležiacej v ruskej Belgorodskej oblasti. Povedal to v sobotu gubernátor tejto oblasti Viačeslav Gladkov, informuje o tom agentúra Reuters.

13:43 V Ruskej republike Komi sa zrútila nocľaháreň. Predtým bola budova považovaná za havarijný stav. Obyvatelia sa opakovane sťažovali na správe o stave domu, no všetky ich žiadosti boli ignorované.

13:14 Rusko podľa svojho ministerstva obrany v ukrajinskej Charkovskej oblasti obsadilo päť prihraničných dedín. Moskva tiež tvrdí, že Ukrajina za posledných 24 hodín v bojoch v rôznych častiach krajiny stratila stovky vojakov. Uviedli to agentúry Reuters a TASS. Rusko sa teraz v Charkovskej oblasti snaží prelomiť ukrajinskú obranu.

12:59 Ukrajinská vojenská spravodajská služba (HUR) oznámila 11. mája, že Ukrajina identifikovala personál ruských vzdušných síl zodpovedných za vykonávanie raketových útokov Kinžal na civilistov.

12:35 Spojené kráľovstvo pripomenulo, že 4. mája zhodilo ruské stíhacie lietadlo FAB-500 nad mestom Belgorod. Podľa odhadov médií bolo v marci až apríli 2024 týmto spôsobom zhodených 20 munície nad ruský Belgorod.

12:18 Päť krajín EÚ posilní kontrolu nad sankciami voči Rusku. Ide o Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko a Fínsko. Dohoda posilní a zjednotí kontrolu EÚ nad dodržiavaním vízovej povinnosti pre Rusko.

11:32 Ukrajina dostala núdzovú dodávku elektriny z Poľska, Rumunska a Slovenska v čase pokračujúceho nedostatku elektriny po ruských útokoch na energetickú infraštruktúru, informovalo 11. mája ministerstvo energetiky.

10:30 Guvernér Oleh Syniehubov 11. mája informoval, že za posledný deň bolo evakuovaných zo svojich domovov 1 775 civilistov v Charkovskej oblasti v dôsledku obnovených ruských útokov na región.

10:06 Zatiaľ čo sa Ukrajina pripravuje na veľký mierový summit v júni, prezident Volodymyr Zelenskyj vidí príležitosť oslobodiť všetkých ukrajinských zajatcov z Ruska pred koncom vojny. "Niektorí sú skeptickí a tvrdia, že (výmena zajatcov sa môže uskutočniť) až po skončení vojny, pretože to je jedna z podmienok konca vojny," povedal Zelenskyj 3. mája. Verím, že máme príležitosť pokúsiť sa o to skôr."

9:49 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 11. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:20 Ruské sily zaútočili počas uplynulého dňa na Ukrajinu v ôsmich oblastiach frontovej línie, informoval 11. mája generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

8:55 V dôsledku nočného ostreľovania ruského Belgorodu bolo zranených osem ľudí. Poškodených bolo viac ako 40 súkromných domov a štyri autá.

8:38 Ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo urgentný predaj troch HIMARS Ukrajine. Associated Press uvádza, že dohoda dosiahne približne 30 miliónov dolárov. Ukrajina požiadala o nákup troch raketových systémov, ktoré má financovať nemecká vláda.

8:03 Ruskom okupované mesto Rovenkyy v Luhanskej oblasti na Ukrajine bolo ostreľované. Údajne bol zasiahnutý sklad ropy.

7:20 Delostrelecké ostreľovanie zranilo obyvateľa Seredyna-Buda. Predtým administratíva informovala, že útoky v Esman zabili 64-ročnú ženu a zranili jej dospievajúcu vnučku.

6:40 Putin môže počas cesty do Číny navštíviť Vietnam a Severnú Kóreu. "Putin by mohol využiť túto príležitosť na návštevu troch najbližších partnerov Ruska v Ázii: Čínu, Vietnam a Severnú Kóreu".

6:26 Česko poskytuje Ukrajine viac ako 800 000 dolárov na rozvoj lesníctva. Prostriedky sú súčasťou iniciatívy známej ako „Posilnenie ukrajinskej kapacity monitorovania lesov, aby bola v súlade s normami EÚ“.

6:00 Člen partizánskej skupiny Ateš, ktorý slúži v prápore 44. armádneho zboru ruskej armády, uviedol, že jeho jednotka sa odmietla zúčastniť ofenzívy proti Charkovskej oblasti.

Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje, prehlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ukrajinské obranné sily sú však podľa neho pripravené odolať novej ruskej ofenzíve, informuje tlačová agentúra Reuters. Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. Zaznamenali tak malé územné zisky v pohraničnej oblasti, z ktorej boli vytlačené pred takmer dvoma rokmi.

"Na celej frontovej línii prebiehajú ťažké boje," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti po tom, ako mu hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl podal správu o situácii na bojisku. Ukrajina podľa Zelenského do Charkovskej oblasti posiela posily a na ruské útoky odpovedá delostrelectvom a dronmi. "Poskytujeme všetko potrebné na ochranu našich pozícií," dodal.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov medzičasom oznámil, že ruské prieskumné skupiny sa neúspešne pokúšali preniknúť cez hranice a prelomiť ukrajinské obranné línie na severovýchode. "Pozdĺž našich štátnych hraníc a na frontovej línii vždy zničíme ruské sily tak, aby sme zmarili všetky ich ofenzívne plány," vyhlásil ukrajinský prezident. Spojencov Kyjeva vyzval, aby "včasným zásobovaním" podporili ukrajinských vojakov.

Najmenej traja ľudia zomreli po zásahu zásobníka ropy pri Luhansku, uviedli Rusi

Najmenej traja ľudia zomreli a ďalších sedem je zranených po zásahu zásobníka ropy pri obci Roveňky vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti anektovanej Ruskom. Podľa agentúry TASS to dnes uviedlo proruské vedenie takzvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR), ktoré úder pripísalo ukrajinským silám.

Sklad ropy zachvátil požiar, poškodené sú aj domy v najbližšom okolí. Medzi zranenými sú zamestnanci skladu aj civilisti, napísal na sieti Telegram šéf Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik. Podľa hovorkyne vedenia oblasti je medzi obeťami aj jedno dieťa. Štyria zranení sú vo vážnom stave, jeden bol prevezený na umelú pľúcnu ventiláciu. Dvaja sú v stredne ťažkom stave. Všetci majú zranenia spôsobené výbuchom míny, uviedla hovorkyňa. Na mieste zásahu sa hasiči snažili zabrániť rozšíreniu požiaru na obytné budovy.

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zlikvidovala niekoľko bezpilotných lietadiel v oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou. Drony v noci na dnes zasiahli rafinériu v Kalužskej oblasti, ktorá leží juhozápadne od Moskvy.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu