Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Z korupcie odsúdili ďalšieho popredného podnikateľa vo Vietname

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOČIMINOVO MESTO - Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine, uviedla agentúra AFP.

Súd v Hočiminovom Meste uznal 71-ročného Thanha a jeho dve dcéry za vinných z podvodu na investoroch v súvislosti s pôžičkami poskytnutými v rokoch 2019 a 2020.

archívne video

Nadácia Zastavme korupciu vidí v súdnych sporoch o deti priestor pre korupciu (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Thanha, šéfa spoločnosti Tan Hiep Phat vyrábajúcej nealkoholické nápoje, odsúdili za podvody s cieľom privlastniť si majetok poskytnutý ako záruka za pôžičky, informovali štátne médiá. Aj keď dlžníci splatili peniaze i s úrokmi, Tranh im odmietal vrátiť majetok pod rôznymi zámienkami. Podnikateľ na súde povedal, že svoje skutky ľutuje a je za ne pripravený prevziať zodpovednosť.

Súd odsúdil aj jeho dve dcéry — prvú na štyri roky väzenia, druhá dostala podmienečný trest odňatia slobody na tri roky. Spoločnosť Tan Hiep Phat je jedným z najväčších vietnamských výrobcov nápojov. Je známa svojím sortimentom balených čajov a energetických nápojov.

V rámci boja proti korupcii obvinili vo Vietname viac ako 4400 ľudí vrátane úradníkov a popredných podnikateľov. Nedávno odsúdili na trest smrti realitnú magnátku Truong My Lan, ktorá údajne spreneverila v prepočte takmer 25 miliárd eur.

Viac o téme: KorupciaPodnikateliaVientamTrana Quiho Thanha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu