Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šojguov námestník je obvinený z brania úplatkov, rozhodol o tom súd: Hrozí mu takýto trest!

Timur Ivanov
Timur Ivanov (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP)

MOSKVA - Ruské úrady dnes informovali o zadržaní námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvôli podozreniu z brania úplatkov. Ivanov patrí k dôležitým úradníkom ministerstva, uviedol portál Meduza. Na starosti mal záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovedal napríklad za projekt takzvanej obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavného chrámu ruských ozbrojených síl alebo kozmodrómu Vostočnyj, píšu médiá. Námestníkom ministra obrany Sergeja Šojgua bol od roku 2016.

archívne video

Kauza volebnej korupcie v obci Žehra: Obvinený starosta je s rozhodnutím súdu spokojný, necíti sa vinný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Spolupracovníci ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v roku 2022 tvrdili, že Ivanovovi patria nehnuteľnosti v Moskve a v ďalších ruských mestách v veľa približne jednej miliardy dolárov.

Súd uvalil väzbu na námestníka ruského ministra obrany a obvinil ho z korupcie

Moskovský súd dnes uvalil väzbu na námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova, zadržaného o deň skôr kvôli podozreniu z brania úplatkov. Oznámili to ruské médiá, podľa ktorých Ivanovovi v prípade odsúdenia môže hroziť až 15 rokov odňatia slobody.

Ivanov zostane vo väzbe minimálne do 23. júna, rovnako ako ďalší podozrivý v rovnakom prípade, námestníkov známy Sergej Borodin. Obaja sú obvinení z prijatia úplatku v obzvlášť vysokej výške, uviedla agentúra Interfax. Dodala, že podľa vyšetrovateľov sa obaja obvinení dohodli na úplatku s tretími osobami pri poskytovaní služieb pre ministerstvo.

Ďalšie podrobnosti prípadu zatiaľ nie sú známe. Úplatok "v obzvlášť vysokej výške" znamená najmenej milión rubľov. Za to hrozí až 15 rokov väzenia, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

O Ivanovovom zadržaní informovali ruské médiá v utorok večer, o zatknutí bol podľa hovorcu Kremľa informovaný tiež prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Na ministerstve mal Ivanov na starosti podľa Interfaxu výstavbu a opravy nehnuteľností, správu majetku, ubytovanie vojsk a tiež zdravotnícke zabezpečenie ozbrojených síl.

Ivanov zodpovedal napríklad za projekt takzvanej obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavného chrámu ruských ozbrojených síl alebo kozmodrómu Vostočnyj, uviedli predtým médiá. Ako námestník pôsobil na ministerstve od roku 2016, podľa serveru Meduza je vnímaný ako ministrov človek. Spolupracovníci ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v roku 2022 tvrdili, že Ivanovovi patria nehnuteľnosti v Moskve a v ďalších ruských mestách za stovky miliónov rubľov.

Viac o téme: ZadržanieKorupciaRuskoTimur Ivanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu