Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci Európskeho parlamentu schválili viaceré zmeny: O aké pôjde?

Europarlament
Europarlament (Zdroj: TASR/AP)

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili v utorok zákon, ktorý rozširuje rozsah súčasných legislatívnych opatrení na predchádzanie a boj proti obchodovaniu s ľuďmi a lepšiu podporu jeho obetiam. Informuje o tom spravodajca.

Za zákon, ktorého cieľom je rozšíriť opatrenia EÚ proti obchodovaniu s ľuďmi nad rámec pracovného a sexuálneho vykorisťovania, hlasovalo 563 poslancov, sedem bolo proti a 17 sa hlasovania zdržalo. Nový zákon kriminalizuje aj nútené sobáše, nezákonné adopcie a zneužívanie náhradného materstva na úrovni EÚ.

archívne video

Ostrihoňová chce ísť do europarlamentu, Sajfa priznáva: Útek do Bruselu a koniec kariéry?! (Zdroj: NL/Ján Zemiar)

Podľa správy EP nové pravidlá zlepšia koordináciu medzi orgánmi boja proti obchodovaniu s ľuďmi a azylovými orgánmi, aby obete obchodovania s ľuďmi, ktoré potrebujú medzinárodnú ochranu, dostali primeranú podporu a ochranu a aby sa rešpektovalo ich právo na azyl. Mimo zákon stavajú používanie služieb poskytovaných obeťou obchodovania s ľuďmi, ak používateľ vie, že obeť je vykorisťovaná.

Schválené pravidlá zavedú sankcie na spoločnosti usvedčené z obchodovania s ľuďmi, napríklad ich vylúčením z tendrov a z vyplácania verejnej pomoci alebo dotácií. Prokurátori sa budú môcť rozhodnúť, že nebudú stíhať obete za trestné činy, do spáchania ktorých boli donútené. Zároveň poskytnú podporu obetiam vrátane prístupu k bezpečnému ubytovaniu s osobitným zameraním na najzraniteľnejšie skupiny, zaručia práva osôb so zdravotným postihnutím a primeranú podporu deťom bez sprievodu. Taktiež umožnia sudcom, aby považovali šírenie sexuálnych obrázkov alebo videí bez povolenia za priťažujúcu okolnosť pri udeľovaní trestov.

Smernicu ešte musia schváliť aj členské štáty (Rada EÚ). Účinnosť nadobudne 20 dní po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ a členské štáty budú mať dva roky na jej zavedenie do svojho vnútorného práva.

Výrobky z nútenej práce budú na trhu EÚ zakázané

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce. Informuje o tom spravodajca.

Prijatie nariadenia, ktoré podporilo 555 poslancov, šiesti boli proti a 45 sa zdržalo hlasovania, znamená, že orgány členských štátov a Európska komisia budú môcť vyšetrovať podozrivý tovar, dodávateľské reťazce aj výrobcov. Ak sa preukáže, že nejaký výrobok vznikol použitím nútenej práce, už ho nebude možné predávať na trhu EÚ (ani online) a všetky zásielky tohto tovaru budú zadržané na hraniciach EÚ.

Rozhodnutia o vyšetrovaní budú založené na faktických a overiteľných informáciách, ktoré možno získať napríklad od medzinárodných organizácií, spolupracujúcich orgánov a oznamovateľov. Zohľadní sa niekoľko rizikových faktorov a kritérií vrátane prítomnosti štátom nariadenej nútenej práce v určitých hospodárskych sektoroch a geografických oblastiach.

Výrobcovia zakázaného tovaru budú musieť svoje výrobky stiahnuť z jednotného trhu EÚ a darovať, recyklovať alebo zničiť. Spoločnosti, ktoré nedodržia pravidlá EÚ, môžu dostať pokutu.  Zakázaný tovar sa bude môcť vrátiť na trh EÚ, až keď spoločnosť, ktorá stojí za jeho výrobou, odstráni nútenú prácu zo svojich dodávateľských reťazcov.

Spravodajkyňa Výboru EP pre vnútorný trh, portugalská europoslankyňa Maria-Manuel Leitaová-Marquesová v tejto súvislosti pre médiá uviedla, že na celom svete je 28 miliónov ľudí v rukách obchodníkov s ľuďmi a štátov, ktoré ich nútia pracovať za nízku alebo žiadnu mzdu. Podľa jej slov EÚ nemôže vyvážať svoje hodnoty a zároveň dovážať produkty vyrobené nútenou prácou. Zákon na zákaz týchto produktov označila za "víťazstvo pokrokových síl". Text odobrený EP ešte musí definitívne schváliť aj Rada EÚ (členské štáty). Potom sa zverejní v Úradnom vestníku EÚ a členské krajiny ho začnú uplatňovať o tri roky.

Viac o téme: OpatreniaPoslanciZákonEuroparlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu