Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy: Platí tam výstraha najvyššieho stupňa

Na snímke záchranári rozvážajú na pltiach potraviny ľuďom postihnutým silnými dažďami v meste Lianjiangkou v juhočínskej provincii Kuang-tung
Na snímke záchranári rozvážajú na pltiach potraviny ľuďom postihnutým silnými dažďami v meste Lianjiangkou v juhočínskej provincii Kuang-tung (Zdroj: SITA/Huang Guobao/Xinhua via AP)

PEKING - Čína v utorok vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Agentúra ďalej uviedla, že medzi oblasťami, ktoré postihol "silný až veľmi silný lejak", je aj veľkomesto Šen-čen. Mestu hrozia prívalové povodne. Provinciu Kuang-tung trápia silné prívalové dažde už niekoľko dní. Štátne média udávajú, že tamojšie rieky sú rozvodnené a vyvolávajú obavy zo storočných záplav.

archívne video

Zaplavená nemocnica v bratislavskom Ružinove (Zdroj: Facebook/Jana Bittó Cigániková)

Štátna tlačová agentúra Sinchua uviedla, že odkedy cez víkend začali lejaky, muselo byť evakuovaných už 110-tisíc obyvateľov provincie Kuang-tung. Agentúra zatiaľ informovala o štyroch mŕtvych a desiatich nezvestných osobách. Čínu často sužuje extrémne počasie, pripomína AFP. Krajinu však posledné roky trápia silné záplavy, ničivé obdobia sucha a rekordne vysoké teploty.

Klimatické zmeny v dôsledku skleníkových plynov produkovanými ľuďmi zapríčiňujú, že extrémne výkyvy počasia sú častejšie a silnejšie. Čína je najväčším svetovým producentom skleníkových plynov, dodáva AFP.

Viac o téme: ZáplavyDážďVýstrahaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu