Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľsko už otvorene hovorí o jadrových zbraniach na jej území: Sme pripravení, uviedol Duda

Andrzej Duda Zobraziť galériu (2)
Andrzej Duda (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

WASHINGTON/VARŠAVA - Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda. Informovala o tom agentúra PAP.

Zdieľanie jadrových zbraní je súčasť politiky jadrového zastrašenia, ktorá členským krajinám Severoatlantickej aliancie (NATO) bez jadrových zbraní poskytuje jadrové hlavice na použitie. Určité krajiny tieto zbrane majú, ale sú stále pod kontrolou Spojených štátov.

archívne video

Šéf obrany o kroku Putina: Snáď mu nenapadne použiť jadrové zbrane! Je to šialené, bol by to svetový konflikt (Zdroj: Topky/Maarty)

Duda v interview pre portál Fakt.pl počas nedávnej návštevy v USA, zverejnenom v piatok, povedal, že program Zdieľanie jadrových zbraní je už "nejaký čas" témou poľsko-amerických rozhovorov. "O tejto téme som sa rozprával niekoľkokrát. Musím priznať, že som vyjadril našu pripravenosť. Rusko čoraz viac militarizuje Kaliningrad. A nedávno poslalo svoje jadrové zbrane do Bieloruska," dodal.

"Ak sa naši spojenci rozhodnú poslať jadrové zbrane v rámci programu aj na naše územie, aby sa posilnilo východné krídlo NATO, tak sme na to pripravení," uviedol. "Sme spojenec v NATO a v tomto zmysle máme aj povinnosti. Jednoducho ideme uplatniť spoločnú politiku," doplnil Duda.

Andrej Duda
Zobraziť galériu (2)
Andrej Duda  (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

Americké jadrové zbrane sú na základe misie Zdieľanie jadrových zbraní vyslané od novembra 2009 do Belgicka, Nemecka, Talianska a Holandska. Poľsko požiadalo o zaradenie do programu 30. júna 2023.

Viac o téme: Jadrové zbraneNATOPoľskoAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu