Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy: Vilnius to odmieta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MINSK/VILNIUS - Šéf bieloruskej KGB vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla. Informuje tlačová agentúra AP.

Ivan Tertel, šéf Bieloruskho výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB), na zasadnutí Zhromaždenia bieloruského ľudu povedal, že "KGB, v spolupráci s kolegami z iných štruktúr, nedávno podnikla množstvo akútnych bezpečnostných opatrení, ktoré umožnili zabrániť útokom bojových dronov z územia Litvy na objekty v Minsku a jeho predmestiach". Nepredložil žiadne dôkazy, ani neposkytol podrobnosti. Povedal tiež, že "radikáli" v Litve a Poľsku vyrábajú drony pre útoky na Bielorusko. Zhromaždenie bieloruského ľudu funguje súbežne s parlamentom a zahŕňa predstaviteľov obecných zastupiteľstiev, odborov a provládnych aktivistov.

"Toto je nonsens, neviem nájsť iné slovo," povedal hovorca litovskej armády Gintautas Ciunis vo štvrtok novinárom. "Takéto vyhlásenia bieloruskej KGB je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti Litve, ktoré nemajú nič spoločné s realitou. Možno povedať, že sú tiež myslené pre domáce publikum krajiny," uviedlo litovské krízové centrum v oznámení. Bielorusko je blízky spojenec Ruska, ktoré do susednej spojeneckej krajiny vyslalo taktické jadrové zbrane, rakety a vojakov. Bieloruské sily priamo nevstúpili do rusko-ukrajinskej vojny, ale krajina poskytla svoje územie, aby odtiaľ ruskí vojaci mohli zaútočiť na sever Ukrajiny.

Viac o téme: útok BieloruskoDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu