Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rozhodnutie v prípade urážky thajského kráľa expremiérom Šinavatrom odložili

Tchaksin Šinavatra
Tchaksin Šinavatra (Zdroj: TASR/AP Photo/Sakchai Lalit, File)

BANGKOK - Thajský generálny prokurátor v stredu odložil rozhodnutie o tom, či obviniť bývalého premiéra Tchaksina Šinavatru v prípade urážky thajskej kráľovskej rodiny - z dôvodu, že ešte nemá k dispozícii všetky potrebné dokumenty, informuje o tom agentúra AFP.

Niekdajší dvojnásobný thajský premiér a miliardár Šinavatra bol zbavený moci počas vojenského prevratu v roku 2006. Do Thajska sa vrátil začiatkom tohto roka po takmer 15 rokoch dobrovoľného exilu, krátko nato bol však uväznený na osem rokov na základe obvinenia z úplatkárstva a zneužívania moci, ktorých sa údajne dopustil počas svojho úradovania. Neskôr bol prepustený na kauciu.

archívne video

Robert Fico: Mikulca chce odvolávať znova, padli aj urážky (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Thajské zákony o ohováraní sú jednými z najprísnejších na svete, a ochraňujú najmä thajského kráľa Mahú Vatčirálongkóna a jeho rodinu. Za ich porušenie hrozí až 15 rokov vo väzení, pripomína AFP. Šinavatra údajne nevhodne okomentoval kráľa v roku 2015, počas svojho exilu v zahraničí. Sedemdesiatštyriročný expremiér však obvinenie poprel.

Generálny prokurátor rozhodnutie v prípade odročil na 29. mája. Šivanatra sa do krajiny vrátil v rovnakom čase, keď sa jeho Za Thajsko (Pheu Thai - PT) s armádou. opätovne dostala k moci po kontroverznej dohode s pro-vojenskými stranami.

Toto načasovanie odštartovalo špekulácie o tajnej dohode, ktorá by bývalému premiérovi pomohla. Dohady sa len prehĺbili, keď kráľ skrátil jeho rozsudok z ôsmich rokov na jeden, dodáva AFP.

Viac o téme: Kráľovská rodinaUrážkyThajskoTchaksin Šinavatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu