Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Južná Kórea vypustila z USA svoj druhý vojenský prieskumný satelit

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MYS CANAVERAL - Južná Kórea v nedeľu z Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida vypustila svoj druhý vojenský prieskumný satelit, informuje o tom správa z agentúry AFP a Jonhap.

Nosná raketa Falcon 9 odštartovala o 19.17 h miestneho času (01.17 SELČ). Juhokórejské ministerstvo obrany neskôr uviedlo, že satelit sa úspešne oddelil od nosnej rakety a dostal sa na cieľovú obežnú dráhu. Južná Kórea plánuje do konca roka 2025 vypustiť celkovo päť takýchto satelitov s cieľom lepšie monitorovať Severnú Kóreu, píše Jonhap.

archívne video

Trosky satelitu

Soul prvý takýto satelit na obežnú dráhu vypustil v decembri minulého roka. Z Vandenbergovej základne Vesmírnych síl USA v americkom štáte Kalifornia ho do vesmíru vyniesla taktiež raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX.

V nedeľu vypustený satelit je vybavený radarovými senzormi so syntetickou apertúrou (SAR), ktoré zachytávajú dáta použitím mikrovĺn a dokážu zbierať údaje v akomkoľvek počasí. Pätica satelitov by po vypustení podľa analytikov mala poskytovať informácie pravidelne v približne dvojhodinových intervaloch.

Viac o téme: VypustenieUSAJužná KóreaVojenský satelit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu