Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Situácia na Blízkom východe sa dramatizuje! Schyľuje sa k ďalšiemu vojnovému konfliktu?

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

JERUZALEM - V posledných dňoch napätie medzi Izraelom a Iránom prerástlo do konkrétnych hrozieb z oboch strán. Izrael sa pripravuje na možné útoky z Iránu.

Situácia na Blízkom východe je mimoriadne napätá. Kvôli vojne v pásme Gazy a rastúcemu napätiu s Iránom Izrael oznámil posilnenie svojich obranných síl.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Armáda vo štvrtok uvalila prázdninový zákaz na svoje bojové jednotky, zablokovala signály GPS na niektorých miestach a uviedla, že posilňuje "obozretnosť" armády, najmä v oblasti protivzdušnej obrany. Premiér Benjamin Netanjahu (74) zopakoval vôľu a ochotu Izraela brániť sa. Okrem toho by boli povolaní ďalší záložníci, a to aj pre letecké jednotky. Armáda robí tento krok „na pozadí viditeľných hrozieb zo strany Iránu“, uviedli izraelské médiá.

„Zvýšili sme našu ostražitosť“

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vo štvrtok potvrdil rušenie signálov GPS v Izraeli, ktorý má slúžiť na obranu proti navádzaným zbraniam, ako sú rakety či drony. "Posilnili sme obranné systémy a máme lietadlá pripravené na obranu a útok v rôznych scenároch."

Od začiatku vojny v Gaze Izrael tiež zvýšil svoje útoky na iránske ciele a spojencov Teheránu v Sýrii a Libanone. Takmer denne dochádza k prestrelkám medzi Izraelom a Iránom podporovanými bojovníkmi Hizballáhu umiestnenými pozdĺž libanonskej hranice. Napätie naďalej rástlo po pondelňajšom útoku na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damask pripisovaný Izraelu. Po incidente sa iránsky duchovný vodca Alí Chameneí vyhrážal, že Izrael bude „potrestaný“.

Netanjahu sa vyhráža následkami

Netanjahu pohrozil následkami, ak Irán zaútočí na jeho krajinu. „Irán už roky koná proti nám priamo aj prostredníctvom svojich zástupcov. Preto Izrael podniká kroky proti Iránu a jeho zástupcom, defenzívne aj útočne," povedal Netanjahu vo štvrtok večer na začiatku zasadnutia izraelského bezpečnostného kabinetu, uviedol jeho úrad. 

„Budeme vedieť, ako sa brániť a budeme konať podľa jednoduchého princípu: kto nám ublíži, ublížime aj my jemu,“ povedal Netanjahu. Izraelská vláda a jej spojenec Spojené štáty sú veľmi znepokojení, že Irán sa pripravuje na bezprostredný útok, citoval spravodajský portál Axios amerických a izraelských predstaviteľov.

O hrozbách Iránu voči Izraelu sa hovorilo aj vo štvrtok v telefonickom rozhovore amerického prezidenta Joea Bidena (80) s Netanjahuom. Podľa Bieleho domu dal Biden jasne najavo, že USA tvárou v tvár týmto hrozbám podporujú Izrael.

Viac o téme: IránIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu