Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vstup do NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí Slovenska, tvrdí Blanár

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRUSEL - Stať sa členom NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí v histórii Slovenska. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár vo štvrtok doobeda v Bruseli počas slávnostných príhovorov k 75. výročiu založenia Aliancie.

Diplomati spojeneckých krajín sa vyjadrili k významu vstupu svojich krajín do Aliancie. Úvod patril ministrom zakladajúcich krajín NATO a postupne sa k slovu dostávali zástupcovia krajín podľa chronologického vstupu do politicko-obranného zoskupenia. Blanár vystúpil spolu s diplomatmi Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunska a Slovinska. Do NATO sme spoločne vstúpili pred 20 rokmi. "Stať sa členom NATO, jednou z najsilnejších a najúspešnejších aliancií bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí v modernej histórii Slovenska," povedal Blanár počas ceremoniálu v bruselskom sídle Aliancie.

Dodal, že to bolo rozhodnutie dôležité pre bezpečnosť krajiny vzhľadom na vojnovú situáciu v blízkosti hraníc Slovenska a vzhľadom na hrozby terorizmu. "Toto rozhodnutie sa ukázalo ako zásadné pre zaistenie bezpečnosti našich občanov," skonštatoval minister. Zároveň zdôraznil, že netreba zabúdať na ženy a mužov v uniforme, ktorí sa obetovali a zomreli počas služby v misiách a operáciách NATO a vďaka ktorým si musíme uvedomovať, že "mier nie je zadarmo". Minister Blanár v závere prejavu spresnil, že Slovensko ako dôveryhodný člen NATO zostane verné spoločným hodnotám, výzvam a povinnostiam členstva v Aliancii.

 

 

(spravodajca TASR Jaromír Novak) bre

 

Viac o téme: VstupNATOJuraj Blanár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu