Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bulharsko má úradnícku vládu: Krajinu čakajú predčasné parlamentné voľby

Bulharský prezident Rumen Radev
Bulharský prezident Rumen Radev (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

SOFIA - Bulharský prezident Rumen Radev v utorok vymenoval úradnícku vládu premiéra Dimitara Glavčeva a stanovil 9. júna ako termín predčasných parlamentných volieb. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Voľby do bulharského parlamentu sa tak uskutočnia súčasne s voľbami do Európskeho parlamentu, spresnil úrad prezidenta vo vyhlásení. Pôjde tak o šieste parlamentné voľby za tri roky. "Musíme byť zárukou stability, nemôžeme dovoliť, aby sa naša krajina dostala do ústavnej krízy a aby sa stala rukojemníkom straníckych ambícií a túžob," uviedol Radev.

archívne video

Martin Sklenár sa vyjadruje k vládnutiu úradníckej vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Glavčev predtým pôsobil ako predseda bulharskej Komory audítorov, v minulosti bol aj predsedom parlamentu. Bulharsko je jednou z najchudobnejších a najviac korupciou postihnutých krajín Európskej únie. V krajine panuje nestabilná politická situácia už od protikorupčných protestov z roku 2020.

Odchádzajúca vláda premiéra Nikolaja Denkova z proeurópskeho zoskupenia PP–DB podala demisiu začiatkom marca v rámci dohody s alianciou GERB-SDS. Tieto dva najsilnejšie politické tábory v Bulharsku sa po vlaňajších parlamentných voľbách dohodli, že sa medzi nimi bude každých deväť mesiacov striedať funkcia predsedu vlády.

Vicepremiérka Marija Gabrielová z aliancie GERB-SDS však koncom marca oznámila zastavenie rokovaní o novom kabinete. Denkov potom taktiež odmietol poverenie Radeva na sformovanie vlády. V minuloročných voľbách vyhrala aliancia GERB-SDS, ktorá získala 69 kresiel v 240 miestnom parlamente. Blok vedený stranou PP získal 64 kresiel. Podľa bulharskej ústavy nie je potrebné pred predčasnými voľbami rozpustiť parlament.

Viac o téme: Parlamentné voľbyPredčasnéúradnícka vládaBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu