Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Taiwan postihlo ničivé zemetrasenie: Hlásia obete a zrútené budovy

Taiwan zasiahlo ničivé zemetrasenie. Zobraziť galériu (4)
Taiwan zasiahlo ničivé zemetrasenie. (Zdroj: profimedia.sk)

TCHAJ-PEJ - Pri východnom pobreží Taiwanu v noci na dnešok SELČ udrelo silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo najmenej deväť mŕtvych a viac ako 800 zranených. Nezvestných je 50 ľudí, informovala agentúra Reuters. Otrasy zasiahli celý ostrov a zničili množstvo budov. Taiwanské úrady hovoria o najsilnejšom zemetrasení za 25 rokov. Japonské úrady po niekoľkých hodinách zrušili varovanie pred vlnou cunami, na príchod ktorej sa chystalo pobrežie malých ostrovov na juhu krajiny. Varovanie pred ničivou vlnou vydali aj Filipíny.

Otrasy mali podľa americkej geologickej služby USGS silu 7,4 stupňa, zatiaľ čo japonskí seizmológovia udávajú hodnotu 7,7 stupňa a taiwanskí 7,2 stupňa. Epicentrum sa nachádzalo osemnásť kilometrov juhovýchodne od prístavu Chua-lien na východe Taiwanu. Ohnisko zemetrasenia, ktoré udrelo krátko pred ôsmou ráno (pred 02:00 SELČ) ležalo v hĺbke 35 kilometrov, uviedla agentúra AP.

MIMORIADNE Taiwan postihlo ničivé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

archívne video

Fico o pomoci vlády po zemetrasení na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Televízie priniesli zábery niektorých budov v meste Chua-lien, ktoré sa čiastočne rozpadli alebo zrútili. Podľa miestnych médií v nich zostali uväznení ľudia. V metropole ostrova Tchaj-pej  odpadávali časti niektorých starších domov aj novších kancelárskych budov, píše AP. Ľudia v hlavnom meste pociťovali aj slabšie následné otrasy.

Podľa agentúry Reuters úrady hovoria o najmenej štyroch obetiach otrasov v okrese Chua-lien, ktoré tiež spôsobili zranenie najmenej 57 ľudí.

Na celom ostrove s 23 miliónmi obyvateľov bola prerušená vlaková doprava a niektoré regióny prišli o dodávky elektriny. Miestne jadrové elektrárne sú podľa úradov mimo ohrozenia.

MIMORIADNE Taiwan postihlo ničivé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Najbližšie japonské ostrovy v južnej prefektúre Okinawa už 15 minút po otrasoch hlásili príchod vlny cunami vysokej približne 30 centimetrov. Úrady pôvodne vydali varovanie pred vlnou vysokou až tri metre, neskôr však výstrahu zrušili.

Do odvolania bola prerušená prevádzka na letisku v okinawskom správnom stredisku Naha. Japonsko žiadne obete ani zásadnejšie škody nehlási. Premiér Fumio Kišida vyjadril na sociálnej sieti X Taiwane účasť a uviedol, že jeho krajina je pripravená poskytnúť ostrovu všetku pomoc.

Zemetrasenia menšej sily sú na Taiwane časté. Otrasy so silou 7,6 stupňa si v roku 1999 vyžiadali viac ako 2400 obetí. Vo februári 2018 zomrelo pri zemetrasení na východnom pobreží Taiwanu 15 ľudí a najmenej 280 osôb bolo zranených, vrátane dvoch občanov Českej republiky.

Japonsko zasiahlo posledné veľké zemetrasenie začiatkom tohto roka. Živel o sile 7,6 stupňa zabil vyše 200 ľudí a spôsobil metrovú vlnu cunami a zosuvy pôdy.

MZVEZ upozorňuje na vlny tsunami na Taiwane

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR varuje pred prívalovými vlnami tsunami a sekundárnymi otrasmi na najbližšie tri dni pre okres Hualien na Taiwane. Rezort o tom informoval na webe.

 "Slovenským občanom nachádzajúcim sa na Taiwane v spomenutej oblasti odporúčame riadiť sa pokynmi miestnych úradov a bezpečnostných zložiek," uviedol rezort. Radí tiež pozorne sledovať situáciu ohľadne prípadných prívalových vĺn a sekundárnych zemetrasení na stránkach Meteorologického ústavu Taiwanu.

MZVEZ pripomína, že v prípade potreby môžu občania SR kontaktovať emailovú adresu seco.taipei@mzv.sk alebo telefón na čísle +886 912-204-427.

Viac o téme: ObeteZraneniaZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu