Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Tragický veľkonočný pondelok na horách, po páde lavíny našli troch mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZERMATT - Po dnešnom páde rozsiahle lavíny vo švajčiarskom stredisku Zermatt zomreli traja ľudia. Podrobnosti o nich nie sú k dispozícii, Jeden človek bol spod snehu vyslobodený živý, uviedla podľa agentúry DPA polícia v kantóne Valais. Pátranie bolo s vzniknutou tmou pozastavené, o jeho obnovení sa rozhodne v utorok ráno.

Lavina se uvolnila poblíž vlakové stanice Riffelberg, která je součástí lyžařského střediska Gornergrat. Do pátrací akce bylo s ohledem na velký rozsah laviny nasazeno množství policistů a záchranářů.

Polícia pôvodne oznámila, že sa nezvestujú tri osoby. Nevylúčila však, že lavínou mohli byť strhnutí ďalší ľudia. Doteraz neuviedla žiadne informácie k tomu, aké boli zosnulí národnosti.

Denník Blick zverejnil videá zachytené lyžiarmi, na ktorých je vidieť lavína a oblaky zvíreného snehu. Na jednom zo záberov je počuť hlas, ktorý anglicky hovorí, že v mieste pádu lavíny na protiľahlom svahu hory sú štyria ľudia.

Podľa polície lavína zasiahla oblasť mimo zjazdovky, ktorú vyhľadávajú skúsenejší lyžiari kvôli hlbokému snehu. S ohľadom na veľké množstvo nového snehu a vietor dosahujúci silu víchrice dnes ráno švajčiarsky inštitút pre výskum snehu a lavín varoval pred vysokým lavínovým nebezpečenstvom.

Vo Švajčiarsku v tejto zime pri dvanástich lavínových nešťastiach prišlo o život 14 ľudí. Zhruba pred troma týždňami zahynulo pri Zermatte šesť skialpinistov. Záchranári našli telá piatich z nich. Skupina sa dostala do ťažkostí kvôli zlému počasiu, jej členovia zamrzli pri teplotách hlboko pod nulou.

Viac o téme: PádLavínaPátranieŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu