Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Cyprus hlási záchranu 270 migrantov: Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu Parra)

ATÉNY – Viac ako 270 migrantov smerujúcich na východné pobrežie Cypru zachránila tamojšia pobrežná stráž a rybárske lode. Na grécky ostrov Kréta medzitým priviezli 74 migrantov, ktorí sa z Afriky do Európy plavili na drevenom člne. Informuje o tom agentúra DPA a AP.

Spravodajský server Cyprus Times v pondelok uviedol, že migrantov smerujúcich na ostrov našli počas nedele na piatich preplnených člnoch. Úrady podľa správy tiež zadržali štyri osoby, ktoré podozrievajú z prevádzačstva, a zvýšili pohotovosť. Ide totiž o najvyšší počet migrantov, ktorí prišli na ostrov za niekoľko mesiacov. Od začiatku roka dorazilo na Cyprus 2675 migrantov, v priemere ich tak prichádzalo 30 za deň, vyplýva z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Ostrovný štát registruje podľa štatistík EÚ v posledných rokoch najvyšší počet žiadostí o azyl na obyvateľa z krajín Únie. Grécka pobrežná stráž v pondelok oznámila, že južne od gréckeho ostrova Gavdos v nedeľu večer našli drevené plavidlo so 74 ľuďmi na palube, ktorých prepravili na Krétu. Zatiaľ nie je jasné, z ktorých krajín pochádzajú a odkiaľ vyplávali. Zranených medzi nimi nehlásili. Na Gavdose, najjužnejšom ostrove Grécka, a južnom pobreží Kréty zaznamenali v uplynulých mesiacoch zvýšené počty prichádzajúcich migrantov.

Viac o téme: MigrantiGréckoCyprus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu