Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záchranári ukončili pátranie po 13 zavalených baníkoch na Ďalekom východe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruskí záchranári v pondelok ukončili záchrannú operáciu v bani na zlato na Ďalekom východe, kde pred dvoma týždňami zával uväznil pod zemou 13 robotníkov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Prvého apríla bolo prijaté rozhodnutie o ukončení záchrannej operácie v bani Pionier. Výsledky vŕtania ukázali oblasti, kde baníkov mohol zavaliť horninový masív a voda. (Pokračovanie prác) ohrozuje životy záchranárov a banských robotníkov zapojených do operácie," citovala ruská agentúra Interfax prevádzkovateľa bane.

archívne video

V Bani Nováky došlo k vyhoreniu metánu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Baňa na zlato Pionier leží v Amurskej oblasti pri hraniciach s Čínou. Po závale 18. marca uviaznutých baníkov lokalizovali v hĺbke viac ako 120 metrov, ale nepodarilo sa s nimi nadviazať spojenie.

Ide o jednu z najväčších baní na zlato na svete a najvýnosnejšiu v Rusku. Úradníci v Amure začali vyšetrovanie pre podozrenie z porušenia bezpečnostných pravidiel a minulý týždeň . zatkli výkonného riaditeľa bane.

Banské nehody v Rusku sú pomerne bežné pre laxné bezpečnostné normy a ich nedodržiavanie. V roku 2021 v uhoľnej bani na Sibíri zomrelo 40 baníkov.

Viac o téme: BaníciZáchranáriPátranieZlatá baňaUkončenieRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu