Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovská rana pre Erdogana: V komunálnych voľbách utrpel zdrvujúcu porážku

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil výsledky nedeľňajších komunálnych volieb pre svoju vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) za zlomové. Zároveň uznal, že AKP nedosiahla stanovené ciele, mieni však rešpektovať rozhodnutie občanov. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

"Bohužiaľ, nedosiahli sme výsledky, ktoré sme chceli a v ktoré sme dúfali," povedal Erdogan svojim prívržencom zhromaždeným pred sídlom AKP k v Ankare. "Výsledky volieb otvorene a sebakriticky zhodnotíme v orgánoch našej strany," dodal.

archívne video

Aj v Košiciach sa začali spojené komunálne a župné voľby, priebeh je pokojný (Zdroj: TASR/František Iván)

Podľa predbežných výsledkov AKP utrpela masívne straty v celej krajine. Opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) získala podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu najviac provincií. Jej kandidáti so značným náskokom obhájili primátorské posty v najľudnatejšom meste Istanbul a hlavnom meste Ankara.

Primátorom Istanbulu, kde sčítali takmer 98 percent odovzdaných hlasov, zostáva Ekrem Imamoglu z CHP, ktorý získal vyše 51 percent hlasov. Jeho vyzývateľovi Muratovi Kurumovi z AKP dalo hlasy 39,7 percenta voličov.

Istanbul, metropola so 16 miliónmi obyvateľov, má v Turecku osobitné postavenie, pretože práve tam sa začal Erdoganov vzostup na rebríčku politickej moci — od marca 1994 do novembra 1998 bol jeho primátorom.

Obrovská rana pre Erdogana:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Rovnaká situácia nastala v Ankare, ktorú naďalej povedie kandidát CHP Mansur Yavaš. Získal 60,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho súpera Turguta Altinoka z AKP podporilo len necelých 32 percent voličov. Tieto údaje sa zakladajú na sčítaní vyše 95 percent hlasov.

Na komunálnych voľbách sa zúčastnilo vyše 75 percent oprávnených voličov. Kandidáti CHP získali 37,6 percenta hlasov, kandidáti Ľudovej aliancie, ktorú od roku 2018 tvoria AKP a Strana národného hnutia (MHP), 35,6 percenta.

Voľby primátorov najväčších miest a priemyselných centier boli považované za test popularity 70-ročného Erdogana v čase, keď sa obyvatelia Turecka musia vyrovnať okrem iného s vysokými životnými nákladmi. Pozorovatelia pred voľbami opakovane poukazovali na nespravodlivú volebnú kampaň, keď kandidáti podporovaní AKP mali prístup k oveľa štedrejším štátnym zdrojom financovania i zaručený prístup do štátom ovládaných médií.

Turecká opozícia sa vyhlásila za víťaza volieb v Ankare

Kandidát tureckej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Mansur Yavaš podľa všetkého obhájil v nedeľných komunálnych voľbách svoj post a zostáva primátorom Ankary. Ako informovala agentúra AFP, Yavaš sa za víťaza volieb vyhlásil na základe výsledkov sčítania 46,4 percent hlasov odovzdaných v komunálnych voľbách v Ankare.

Podľa nich Yavaš vedie so ziskom 58,6 percenta hlasov. Jeho súpera z vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) podporilo 33,5 percent voličov. V Istanbule, kde už bolo spracovaných viac ako 71 percent odovzdaných hlasov, má súčasný primátor Ekrem Imamoglu (CHP) nateraz na konte 50,4 percenta hlasov oproti 40,9 percentám, ktoré od voličov získal jeho rival z AKP.

"Voliči sa rozhodli zmeniť tvár Turecka," povedal predseda CHP Özgür Özel, keď sa objavili prvé čiastkové výsledky. "Chcú otvoriť dvere novej politickej klíme v našej krajine," konštatoval. Politike v Turecku už viac ako dve desaťročia dominuje AKP prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Erdogan pred komunálnymi voľbami spustil mohutnú kampaň, ktorej cieľom bolo získať späť Istanbul, kde AKP vo voľbách v roku 2019 prehrala s CHP.

Viac o téme: VýsledkyKomunálne voľbyTureckoRecep Tayyip ErdoganStrana spravodlivosti a rozvoja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu