Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ekvádorské úrady potlačili vzburu vo väznici, z ktorej ušiel šéf gangu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

QUITO - Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informuje správa agentúry AFP.

"Znovu sme získali kontrolu (nad väznicou)," uviedol ekvádorský prezident Daniel Noboa v noci na štvrtok na sociálnej sieti X. Zároveň poďakoval bezpečnostným zložkám za ich statočnosť, profesionalitu a rýchlosť, vďaka ktorým sa podarilo najnovšiu vzburu zastaviť skôr, než eskalovala.

archívne video

Podľa Michalca je konzulát Slovenska v Bruseli vyťaženejší než ambasády v Paríži a Berlíne (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vzburu vo väznici začala skupina trestancov, uviedla na X ekvádorská väzenská služba SNAI. Novinári agentúry AFP počuli z väznice streľbu. Budova tohto väzenia je pritom súčasťou rozsiahleho nápravnovýchovného komplexu, odkiaľ začiatkom januára ušiel šéf drogového gangu Adolfo "Fito" Macías, ktorý je doteraz na úteku.

Macías bol uväznený v roku 2011

Macías bol uväznený v roku 2011 a odpykával si 34-ročný väzenský trest za podiel na činnosti zločineckej organizácie, predaj drog a vraždu. Jeho útek spôsobil vzbury v mnohých ekvádorských väzeniach a v jeho dôsledku prepuklo aj pouličné násilie, za ktorým stáli členovia gangov.

Prezident Noboa v snahe obnoviť poriadok zaviedol v Ekvádore výnimočný stav a vyhlásil, že krajine je vo vojne s gangami, pričom do operácie nasadil vyše 20.000 vojakov. Ekvádor bol kedysi považovaný za baštu stability v Latinskej Amerike, no dostal sa do krízy v dôsledku rozširovania aktivít cezhraničných kartelov, ktoré začali využívať ekvádorské prístavy na pašovanie drog do Spojených štátov a Európy.

Viac o téme: úradyVäznicaGangEkvádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu