Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA nemajú poznatky, že sa Izrael dopúšťa genocídy v Pásme Gazy

Ľudia sa zhromažďujú na izraelskom hraničnom priechode Nitzana s Egyptom na juhu Izraela
Ľudia sa zhromažďujú na izraelskom hraničnom priechode Nitzana s Egyptom na juhu Izraela (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

WASHINGTON - Spojené štáty sa nedomnievajú, že sa Izrael dopustil genocídy počas bojov v Pásme Gazy. Agentúre AFP to dnes povedal nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy. Reagoval tak na správu, ktorú dnes oficiálne predstaví osobitná spravodajkyňa OSN pre okupované palestínske územia Francesca Albaneseová. Podľa nej izraelská ofenzíva v Pásme Gazy svojím rozsahom a prevedením nesie znaky genocídy.

Spojené štáty podľa predstaviteľa "nemajú žiadny dôvod veriť, že sa Izrael dopustil činov genocídy v Pásme Gazy". "Opakujeme náš dlhodobý odmietavý postoj voči mandátu tejto osobitnej spravodajkyne, ktorá má zaujatý postoj proti Izraelu," dodal predstaviteľ. USA patria medzi najbližších spojencov Izraela. Washington však v poslednom čase kritizuje niektoré plány vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, napríklad pozemnú ofenzívu v Rafáhu.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Osobitná spravodajkyňa Albaneseová dnes predloží Rade OSN pre ľudské práva správu o situácii v Pásme Gazy. Podľa nej existujú dôvody sa domnievať, že na Palestínčanoch v Pásme Gazy "boli spáchané činy genocídy", ktoré pripomínajú "etnické čistky".

Albaneseová spomenula okrem iného umieranie civilistov, ktorí sa na výzvu Izraela evakuovali pred bojmi na juh Pásma Gazy, a vyjadrenia niektorých vysokých izraelských predstaviteľov, ktorí navrhli vysťahovať Palestínčanov z Pásma Gazy a nasťahovať tam židovských osadníkov. Z toho sa podľa spravodajkyne dá usudzovať, že Izrael zámerne používa "genocídne nástroje na dosiahnutie etnických čistiek". "Genocídne činy boli schválené a vykonané po vyhlásení o genocídnom zámere vysokými vojenskými a vládnymi úradníkmi," tvrdí správa, ktorú už odmietol Izrael.

Izrael čelí obvineniu z genocídy na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) kvôli podaniu Juhoafrickej republiky. Tribunál koncom januára vyzval izraelskú vládu, aby prijala kroky, ktoré v Pásme Gazy zlepšia humanitárnu situáciu a zabránia genocíde. O tom, či sa Izrael v Pásme Gazy genocídy dopúšťa, alebo nie, haagsky súd zatiaľ nerozhodoval.

Izrael začal masívne bombardovanie Pásma Gazy a neskôr aj pozemnú operáciu v odvete za teroristický útok Hamasu, ktorého ozbrojenci 7. októbra v Izraeli povraždili takmer 1200 ľudí a na 250 osôb uniesli do Gazy. Izraelská ofenzíva si podľa úradov spravovaných Hamásom vyžiadala už vyše 32.000 obetí z radov Palestínčanov. Tento údaj zahŕňa aj bojovníkov Hamasu, väčšina z obetí sú ale ženy a deti. Medzinárodné organizácie upozorňujú aj na veľmi zlé humanitárne podmienky a na nebezpečenstvo, že na severe Pásma Gazy vypukne hladomor.

Viac o téme: BojeUSAOSNIzraelPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu