Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Japonsko obnovuje financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

TOKIO - Japonská vláda v utorok oznámila, že obnovuje financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Informuje správa agentúry DPA.

Japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawaová uviedla, že jej krajina plánovala UNRWA prispieť sumou 35 miliónov dolárov, uvádza japonská agentúra Kyodo. Japonsko bolo kedysi šiestym najväčším prispievateľom do UNRWA. Financovanie tejto agentúry OSN však Tokio pozastavilo po tom, čo ju Izrael obvinil z toho, že 12 jej zamestnancov bolo zapojených do októbrového útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izraela, v dôsledku ktorého vypukla vojna v Pásme Gazy.

archívne video

Dosiahnutie 40 percent alternatívnych chovov nosníc by stálo 27 mil. eur, tvrdí Únia hydinárov Slovenska (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Financovanie UNRWA v reakcii na tieto obvinenia pozastavilo viacero západných krajín vrátane Spojených štátov či Nemecka. OSN v súvislosti s obvineniami spustila vnútorné aj nezávislé vyšetrovanie UNRWA.

UNRWA bola založená v roku 1949 a s viac ako 30.000 zamestnancami patrí k najväčším programom OSN. Palestínskym utečencom poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci. Financovania tejto agentúry OSN už obnovili aj Švédsko, Fínsko či Kanada.

Viac o téme: FinancovanieUtečenciJaponskoOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu