Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bezpečnostná rada OSN bude o rezolúcii vyzývajúcej na prímerie v Gaze hlasovať v sobotu

Bezpečnostná rada OSN
Bezpečnostná rada OSN (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN bude v sobotu hlasovať o novom návrhu rezolúcie vyzývajúcej na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Spojené štáty už naznačili, že ho budú vetovať. S odvolaním sa na nemenovaných diplomatov o tom v piatok informuje agentúra AFP.

Hlasovanie by malo prebehnúť v sobotu o 10.00 h miestneho času (15.00 h SEČ), uviedli traja diplomati. Návrh rezolúcie sčasti predložilo Alžírsko ako nestály člen v 15-člennej rade. Spoluautormi sú aj tri európsky štáty - Malta, Slovinsko a Švajčiarsko spolu s Mozambikom, Guyanou a Sierrou Leone.Tento dokument podľa AFP "požaduje okamžité prímerie" počas prebiehajúceho posvätného mesiaca moslimov ramadánu, ktoré povedie k "trvalo udržateľnému prímeriu" rešpektovanému všetkými stranami.

archívne video

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Zároveň je v ňom spomenutá požiadavka na "okamžité a bezpodmienečné" prepustenie rukojemníkov unesených do Pásma Gazy po bezprecedentnom útoku militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

Čína a Rusko v piatok vetovali návrh rezolúcie, ktorú predložili Spojené štáty. Vyzývalo sa v nej na "nevyhnutnosť okamžitého a trvalého prímeria" a po prvýkrát odsudzovala útok Hamasu na Izrael. Tento text nepodporilo ani Alžírsko.

Viac o téme: PrímerieOSNIzraelGazaBezpečnostná rada OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu