Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dvadsaťsedem nobelistov žiada prepustenie politických väzňov v Bielorusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

TALLINN - Dvadsaťsedem laureátov Nobelových cien v otvorenom liste žiada prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku vrátane Alesa Biaľackého, držiteľa Nobelovej ceny za mier z roku 2022. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Signatári listu vyzvali na okamžité ukončenie politických represií v Bielorusku, ktoré sú podľa nich také rozsiahle, že dosahujú stav "humanitárnej katastrofy". Režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka čelí medzinárodnej izolácii a je blízkym spojencom susedného Ruska.

archívne video

Bývalý väzeň hovorí o tom, ako dostal vo väznici v Žiline syfilis (Zdroj: Topky/Maarty)

"Za posledné štyri roky bolo terčom politického prenasledovania v Bielorusku vyše 50.000 ľudí, státisíce občanov boli nútené odísť z krajiny a tisíce ľudí mučili," píše sa v otvorenom liste, ktorý bol tento týždeň zverejnený na internete. Výzvu podpísalo 27 laureátov zastupujúcich všetky kategórie Nobelových cien. Obeťami represií v 9,5-miliónovom Bielorusku sa podľa nich stávajú novinári, akademici, lekári, hudobníci, študenti či obhajcovia ľudských práv.

Biaľackého mučia

Alesa Biaľackého (61) zatkli po bezprecedentnej vlne masových protestov proti sporným výsledkom prezidentských volieb v roku 2020. V roku 2022, keď bol vo väzbe a čakal na súdny proces, udelili mu Nobelovu cenu za mier. Nasledujúci rok ho odsúdili za údajné financovanie protestov porušujúcich verejný poriadok a dostal desať rokov väzenia. Jeho manželka Natalľa Pinčuková pre agentúru AP povedala, že Biaľacki je na samotke už vyše šesť mesiacov v podmienkach, ktoré označila za "mučenie".

List podpísali štyria laureáti Nobelovej ceny za mier vrátane Dmitrija Muratova z Ruska a Olexandry Matvijčukovej z Ukrajiny. Svoje podpisy pripojili aj laureáti ceny za literatúru vrátane Svetlany Alexijevičovej z Bieloruska, ako aj 19 ďalších osobností, ktoré sú držiteľmi ceny v oblasti fyziky, chémie, medicíny a ekonómie. 

"Európa v posledných desaťročiach nezažila humanitnú katastrofu, týkajúcu sa politických represií, v takej miere na jedného obyvateľa, ako v Bielorusku," uviedol Dmitrij Bolkunec v liste zverejnenom na jeho webovej stránke. Bieloruský aktivista žije v exile vo Varšave. V súčasnosti je v Bielorusku za mrežami 1411 politických väzňov, informuje organizácia na ochranu ľudských práv Viasna. Rodiny a ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že týchto väzňov držia v podmienkach blízkych mučeniu, neposkytujú im lekársku starostlivosť a neumožňujú im komunikáciu s ich právnikmi či príbuznými.

V exile žijúca opozičná bieloruská líderka Sviatlana Cichanovská pre AP povedala, že o svojom uväznenom manželovi Siarhejovi Cichanovskom nepočula vyše roka, čo je podľa nej forma mučenia pre nich oboch. Vyše roka nie sú žiadne informácie ani o opozičných aktivistoch Viktarovi Babarykovi, Maryji  Kalesnikavovej, Maximovi Znakovi a Mikolovi Statkevičovi.

Viac o téme: VäzniPrepustenieBieloruskoNobelisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu