Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mrazivé slová prezidenta Lukašenka: Bielorusko sa pripravuje na VOJNU! TOTO je dôvod

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko netají, že jeho krajina sa pripravuje na vojnu Zobraziť galériu (2)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko netají, že jeho krajina sa pripravuje na vojnu (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Getty Images)

GRODNO – Prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko navštívil pred časom mesto Grodno na severozápade krajiny. Súčasnú situáciu na Ukrajine nechce podceniť, keďže sa vyjadril, že Bielorusko sa pripravuje na vojnu. Následne však dodal, že nechce vyzerať ako agresor. Môže to zájsť do bodu, kedy to bude podľa neho nevyhnutné, pričom tomu nebude vedieť zabrániť.

archívne video

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Bielorusko sa pripravuje na vojnu. Počas oficiálnej návštevy pohraničného mesta Grodno pri hraniciach s Poľskom a Litvou to vyhlásil bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Informuje o tom Ukrainska Pravda. Následne však dodal, že sa mu do toho veľmi nechce. 

"Neverte nikomu, kto hovorí, že chceme bojovať. Áno, je pravda, že sa pripravujeme na vojnu. To hovorím otvorene. Ak chcete mier, pripravte sa na vojnu. Nie sú to moje slová, ale takáto je dnes situácia," vyjadril sa s tým, že Bielorusko podľa neho nikoho neohrozuje. "Nepotrebujeme sa nikomu vyhrážať. Nechceme cudziu pôdu. Ak Boh dá, budeme s radosťou obrábať našu vlastnú," dodal. 

Oni zákopy, my nemocnicu

Bielorusko sa má v súčasnej dobe pripravovať na možný vojnový konflikt. Jeho najvyšší predstaviteľ sa vyjadril, že to zahŕňa dodávky rôznych druhov zbraní, vybavenia pre armádu a v neposlednom rade aj výcvik vojakov. "Pokiaľ nás odtiaľ (z nepriateľských krajín) kritizujú, verte, že robíme správnu vec. Keď nebudú mať námietky, je to už problém," vysvetlil. 

Lukašenko prišiel do Grodna na slávnostné otvorenie novej nemocnice, no počas svojho príhovoru mal poslať odkaz susedským štátom. Povedal, že Bielorusko tiež kope pri hraniciach, no namiesto zákopov tu vybudovalo novú nemocnicu. "Teraz kopeme pri hraniciach presne tak ako oni. Naše ciele sú ale diametrálne odlišné. Budujú zákopy, vyrábajú tanky a ďalšie zbrane. My sme namiesto toho vyčlenili dve tretiny rozpočtu na sociálnu a zdravotnú oblasť. Chceme budovať pokojnú budúcnosť," zneli jeho slová. 

Dlhoročný spojenec Putina

Lukašenko chce vykresliť pred svojimi krajanmi, že Bielorusko je len bezmocná neutrálna krajina. Bolo to však práve Bielorusko, ktoré pred ruskou inváziou poskytlo Putinovi svoje územie pre vstup vojsk a obsadenie južnej hranice s Ukrajinou. Lukašenko je okrem toho dlhoročný spojenec Putina, od začiatku podporuje jeho "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine a opakovane sa vyhráža členským krajinám NATO, v tomto prípade Poľsku a Litve. Ruské rakety boli tiež viackrát odpálené na Ukrajinu práve z Bieloruska. 

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

Bielorusi počas invázie liečili zranených ruských vojakov vo svojich nemocniciach. Lukašenko dokonca v poslednom období vyhlasoval, že na území Bieloruska by mohli byť rozmiestnené ruské jadrové zbrane. Už niekoľko rokov je v Bielorusku väčšie množstvo vojenských cvičení, pričom sa má konať ďalšie na poľsko-litovských hranicich.

Bezpečnostná dilema

Prezident Lukašenko sa všetko snaží ospravedlniť teóriou, že NATO sa pripravuje na útok na Bielorusko. Severoatlantická aliancia sa v súčasnosti snaží posilniť východnú hranicu NATO, pričom len reaguje na vyhlásenia z Kremľa o prípadných útokoch na európske mestá a možnej vojne s NATO. Z hľadiska medzinárodných vzťahov tu vzniká tzv. bezpečnostná dilema. Aktéri nechcú bojovať, ale zbroja z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti. 
 

Viac o téme: ZbrojenieBieloruskoAlexandr LukašenkoPrezidentGrodnoPrípravy na vojnu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu