Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experti varujú: Hrozí ďalšia vojna! Rozpútava šéf Kremľa ďalší konflikt v Európe?

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Panuje veľký strach z ďalšej eskalácie existujúcich konfliktov. Najmä na Balkáne sa napätie medzi Srbskom a Kosovom opäť zvyšuje. Podľa odborníkov by to teraz mohol využiť šéf Kremľa Vladimir Putin.

Rozpútava Vladimír Putin ďalšiu vojnu v Európe? Aktuálne na to upozorňujú dvaja experti z USA. Podľa ich názoru by Kremeľ mohol zabezpečiť, aby existujúce napätie na Balkáne naďalej eskalovalo. To by zase hralo do karát Rusku.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 756 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Putinov plán podnecuje novú vojnu v Európe, hovoria odborníci

Túto teóriu predkladajú Ivana Stradner a Mark Montgomery z amerického think-tanku Foundation for Defense of Democracies. V článku pre Wall Street Journal píšu: "Zatiaľ čo sa všetky oči upierajú na Ukrajinu, v Európe sa schyľuje k ďalšiemu konfliktu. Tri desaťročia po krvavom rozpade Juhoslávie posledné pokračujú zrážky medzi Srbskom a Kosovom kvôli etnickému napätiu. Zatiaľ čo Srbsko ženie dopredu udalosti na mieste, Moskva rozdúchava plamene.“

Keďže ruské sily utrpeli na Ukrajine značné straty, Moskva by mohla veľa získať, keby vyvolala problémy inde na európskom kontinente. Nový konflikt by dal Kremľu príležitosť „získať miestny vplyv obchodovaním so zbraňami a sprostredkovaním, pričom by odvrátil pozornosť od Ukrajiny a poskytol Rusku páku na západných lídrov“. Putinovým cieľom je aj oslabenie podpory pre Ukrajinu.

Napätie na Balkáne medzi Srbskom a Kosovom opäť stúpa

Ivana Stradnerová a Mark Montgomery vidia vysoké riziko násilia v regióne v roku 2024 a varujú pred bezprostrednými pokusmi Ruska „otvoriť nový front na Balkáne“. Moskva ani nepotrebuje posielať vlastnú armádu, stačí sa spoľahnúť na Srbsko a vsadiť na zaváhanie NATO. Vždy existovalo napätie, najmä medzi Srbskom a Kosovom. Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova, prezident Aleksandar Vučič nedávno dokonca nepriamo pohrozil útokom na svojho malého suseda. Srbsko má tiež dlhé roky dobré vzťahy s Ruskom a nepripojilo sa k západným sankciám voči Kremľu a jeho spojencom pre vojnu na Ukrajine.

Viac o téme: Konflikt SrbskoVladimir PutinKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu