Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najväčší predvolebný zvrat v kampani! Trump vyhlásil, čo urobí s NATO a spojencami, ak vyhrá

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Spojené štáty v prípade víťazstva Donalda Trumpa v tohtoročných prezidentských voľbách určite zostanú členom Severoatlantickej aliancie pripraveným brániť spojencov, ak budú ostatné krajiny platiť svoj férový podiel na financovaní spoločnej obrany. Trump to vyhlásil v dnes vysielanom rozhovore s britským euroskeptickým politikom Nigelom Faragom. Exprezident zvolil miernejší tón ako na predvolebnom mítingu pred mesiacom, keď pohrozil, že USA nechajú európskych spojencov napospas Rusku, ak nebudú dávať dosť na obranu.

"Áno, stopercentne," odpovedal Trump na otázku ideovo spriazneného politika, ktorý s ním robil rozhovor pre britskú stanicu GB News. Farage sa pýtal, či USA budú ako člen NATO brániť svojich spojencov v prípade, že európske štáty zvýšia investície do armády.

archívne video

Robert Fico sa zúčastní stretnutia európskych premiérov v Paríži (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Áno. Ale USA by jednoducho mali platiť svoj férový podiel, nie férový podiel všetkých ostatných, "vyhlásil Trump. Spojené štáty financujú zďaleka najväčšiu časť spoločnej obrany aliancie. Už počas svojho mandátu v rokoch 2017 až 2021 Trump spojencom vyčítal, že nedávajú na obranu dosť peňazí.

„To, čo hovorím, je spôsob vyjednávania,“ vysvetlil Trump. "Prečo by sme mali chrániť tieto krajiny, ktoré majú veľa peňazí, zatiaľ čo USA platia väčšinu z nich pre NATO?" 77-ročný Trump, ktorý chce opäť kandidovať za republikánov v novembrových prezidentských voľbách v USA, povedal vo februári by neprišiel na pomoc partnerom NATO pri útoku, ak by nevynaložili dostatok prostriedkov na svoju obranu. Potom by dokonca povzbudil Rusko, aby si s nimi robilo „čo chcú“.

V debate o téme NATO tentoraz nesiahol k podobne silným formuláciám ako pri predvolebnom mítingu v polovici februára v Južnej Karolíne. Vtedy okrem iného povedal, že ak európske krajiny nezačnú platiť viac, povzbudí Rusko, nech si robí, čo chce.

Jeho slová vyvolali vlnu kritiky

Jeho slová vyvolali vlnu kritiky od súčasného prezidenta Joea Bidena i niektorých európskych politikov. Viacerí z nich však na druhej strane vyhlasovali, že vzhľadom na ruskú hrozbu aj k reálnej možnosti Trumpovho zvolenia do Bieleho domu by si európske krajiny mali so zvýšením investícií do obrany poponáhľať. Trump v dnešnom rozhovore vyhlásil, že od spomínaného výroku na predvolebnom mítingu už spojenci začali vojenské rozpočty výrazne navyšovať.

Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga je to však dlhodobý trend od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu spred viac ako dvoch rokov. Kým ešte pred tým plnilo stanovený cieľ vydávať na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP) len niekoľko krajín, tento rok to bude už 18 z celkových 32 členov aliancie. Niektoré krajiny z regiónu blízkeho Rusku presviedčajú ďalších členov, aby tento podiel čo najskôr zvýšili na tri percentá aj viac.

Viac o téme: SpojenciUSANATODonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu