Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Británia a USA sa boja obmedzovania slobôd v Hongkongu po prijatí nového zákona

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vláda Spojeného kráľovstva v utorok kritizovala prijatie nového zákona o národnej bezpečnosti hongkonským parlamentom. Znepokojenie v súvislosti s prijatím tohto zákona v utorok vyjadrili aj Spojené štáty.

Britský minister zahraničných vecí David Cameron podľa agentúry AFP poukázal na to, že nový zákon, ktorý okrem iného ukladá doživotné väzenie za zločiny súvisiace s vlastizradou a vzburou, bol prijatý v zrýchlenom konaní.Cameron vo svojom vyhlásení dodal, že definície národnej bezpečnosti a vonkajšieho zasahovania sťažia situáciu tým, ktorí v Hongkongu žijú, pracujú a podnikajú. Neposkytuje ani istotu pre medzinárodné organizácie, vrátane diplomatických misií, ktoré tam pôsobia. Šéf britskej diplomacie doplnil, že zákonom sa upevní "kultúra autocenzúry, ktorá v súčasnosti dominuje v sociálnom a politickom prostredí Hongkongu, a umožní pokračujúcu eróziu slobody prejavu, slobody zhromažďovania a médií".

David Cameron
Zobraziť galériu (2)
David Cameron  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

AFP pripomenula, že Británia a Čína podpísali v roku 1984 medzinárodne záväznú dohodu o tom, že Čína bude po odovzdaní moci v roku 1997 spravovať Hongkong podľa zásady jedna krajina/dva systémy.Cameron teraz tvrdí, že novoprijatý zákon podkopáva spomínanú čínsko-britskú spoločnú deklaráciu. Apeloval preto na Čínu, aby rešpektovala a chránila vysoký stupeň autonómie Hongkongu a stav právneho štátu.Británia ako bývalá koloniálna veľmoc v Hongkongu je v posledných rokoch čoraz kritickejšia voči autokratickým krokom Číny, jej snahám o potláčanie disentu i ľudských práv, a to v Hongkongu i v pevninskej Číne.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel v reakcii na zákon schválený parlamentom v Hongkongu tlmočil obavy Spojených štátov, že takto koncipovaná legislatíva má "potenciál urýchliť uzatváranie kedysi otvorenej spoločnosti v Hongkongu".

Nový zákon prijatý v utorok hongkonským parlamentom definuje tresty za trestné činy rozdelené do piatich kategórií: zrada, vzbura, odcudzenie štátnych tajomstiev a špionáž, sabotáž s ohrozením národnej bezpečnosti a vonkajšie zasahovanie. Za krádež štátnych tajomstiev hrozí až 20 rokov vo väzení a za trestné činy spojené s velezradou a vzburou doživotie.Správca Hongkongu John Lee označil dnešok za historický deň pre Hongkong a dodal, že zákon začne platiť 23. marca. Bude fungovať popri zákone o národnej bezpečnosti, ktorý Peking v Hongkongu zaviedol v júni 2020, čím reagoval na tamojšie masové prodemokratické protesty.

Viac o téme: Obmedzovanie slobodyUSAHong KongVeská Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu