Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tisícky poľnohospodárov opäť protestovali v Madride

Španielski farmári organizujú nové protesty v Madride.
Španielski farmári organizujú nové protesty v Madride. (Zdroj: X/mtoday)

MADRID - Tisícky španielskych poľnohospodárov v nedeľu opäť demonštrovali v metropole Madrid, pričom žiadali lepšie ceny za svoje tovary a kritizovali politiku Európskej únie. Stovky z nich prišli na traktoroch a spôsobili tak dopravné obmedzenia, informuje o tom agentúra DPA.

Poľnohospodári prichádzali do Madridu aj z rôznych iných miest a obcí od skorého rána, a to vrátane tých s traktormi, čím spôsobovali problémy v miestnej doprave. Ich protest mal však prevažne pokojný charakter, uviedli miestne médiá.

archívne video

Pri protestoch farmárov proti nadmernej byrokracii je na ťahu EK, povedal Takáč (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Demonštrujúci poľnohospodári sa najprv vydali v akomsi konvoji aj s traktormi k ministerstvu životného prostredia. Odtiaľ potom zamierili k ministerstvu poľnohospodárstva. Odborári varovali, že poľnohospodári protesty opäť zintenzívnia, ak vláda nepríde s riešeniami problémov, ktorým čelí celý ich sektor.

Poľnohospodári v Španielsku, podobne ako v ostatných krajinách Európskej únie, protestujú proti náročným ekonomickým podmienkam aj prísnym predpisom EÚ, o ktorých tvrdia, že znižujú ich konkurencieschopnosť voči lacnejším výrobkom dovážaným zo zahraničia. Traktormi a inými vozidlami v ostatnom čase blokovali v Španielsku diaľnice a rôzne cesty vrátane prístupov k prístavom či trhoviskám. Španielska vláda urobila viacero ústupkov v snahe upokojiť ich, odbory však tieto úľavy označili za nedostatočné.

Viac o téme: ProtestPoľnohospodáriŠpanielskoMadrid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu