Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Katalánska vláda v Španielsku predložila návrh nového referenda o nezávislosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BARCELONA — Katalánsky premiér Pere Aragonés predstavil v utorok návrh nového referenda o osamostatnení Katalánska od Španielska. Malo by jednu jednoznačnú otázku, na ktorú by bolo možné odpovedať iba áno alebo nie. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa Aragonésa by otázka v referende znela: "Chcete, aby sa Katalánsko stalo nezávislým štátom?" Takéto referendum by sa mohlo uskutočniť na základe článku 92 ústavy, ktorý umožňuje, aby predmetom plebiscitu boli "politické rozhodnutia osobitného významu". Referendum by musel vypísať kráľ Filip VI. na návrh predsedu španielskej vlády a po schválení parlamentom."Hlasovanie o nezávislosti je v súčasnom legislatívnom rámci možné, je to len otázka politickej vôle," povedal Aragonés v Barcelone.

Aragonésov návrh však okamžite odmietli predstavitelia španielskej vlády. Félix Bolaňos, minister koordinujúci vzťahy medzi najvyššími štátnymi orgánmi, vyhlásil, že je "absolútne proti".Hovorkyňa vlády Pilar Alegríaová konštatovala, že Aragonésove slová treba vnímať v kontexte parlamentných volieb v Katalánsku, ktoré sa uskutočnia 12. mája. Podľa nej ide o postoj vlády, "oveľa menej je to všeobecný a väčšinový postoj katalánskej spoločnosti".Predseda opozičnej Ľudovej strany (PP) Alberto Núňez v reakcii na Aragonésov návrh vyhlásil, že takéto referendum v žiadnom prípade nepodporí.

Okrem Aragonésovej Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) sa o osamostatnenie od Španielska usilujú aj ďalšie katalánske strany. Patrí medzi ne aj konzervatívna strana Spoločne za Katalánsko (Junts) expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý po neúspešnom referende z roku 2017 utiekol do belgického exilu. Puigdemont nedávno oznámil, že bude kandidovať v regionálnych voľbách.

Katalánska vláda v Španielsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Kenzo Tribouillard)

Španielsky premiér Pedro Sánchez síce vládne s pomocou katalánskych strán, referendum o nezávislosti však naďalej vylučuje. Katalánska vláda zorganizovala referendum o odtrhnutí od Španielska už 1. októbra 2017, no bez súhlasu vlády v Madride. Väčšina voličov nezávislosť podporila, no španielsky ústavný súd vyhlásil referendum za nezákonné.

Viac o téme: ReferendumVládaNezávislosťŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu