Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruské prezidentské voľby dnes pokračujú druhým dňom z troch

V Rusku sa konajú prezidentské voľby Zobraziť galériu (4)
V Rusku sa konajú prezidentské voľby (Zdroj: TASR/AP/Dmitri Lovetsky)

MOSKVA - Druhým dňom z troch dnes pokračujú ruské prezidentské voľby. Podľa všeobecného očakávania si v nich zabezpečí už piaty mandát súčasný vládca Kremľa Vladimir Putin. Hlasovať sa bude aj na okupovaných ukrajinských územiach, kde rovnako ako v cezhraničných ruských oblastiach Ukrajina zosilnela prvý deň volieb svoje útoky.

Počas piatka prišla hlasovať tretina ruských voličov. Ruský režim podľa zahraničných médií usiluje o vysokú účasť, ktorá by legitimizovala ďalšie Putinove pôsobenie v úrade a ukázala jednotu národa, ktorý sa kvôli invázii na Ukrajinu ocitá v čoraz väčšej medzinárodnej izolácii.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 732 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Sedemdesiatjedenročný Putin je pri moci už 24 rokov. Vďaka postupnému sprísňovaniu režimu aj nedávno prijatým zákonom, ktoré zaviedli dlhé tresty odňatia slobody za kritiku ruského pôsobenia na Ukrajine i ďalšie prehrešky, sa mu podarilo takmer úplne umlčať kritické hlasy v krajine. O prezidentské kreslo sa okrem Putina formálne uchádzajú ďalší traja kandidáti, ktorých funkciou je ale podľa analytikov iba vytvoriť zdanie konkurencie. Nečaká sa, že by získali viac ako jednotky percent. Podľa nezávislého hnutia Golos monitorujúceho voľby je aktuálne hlasovanie vôbec najmenej transparentné v ruskej histórii. Hlasovanie sa skončí v nedeľu večer.

V Rusku sa konajú prezidentské voľby
Zobraziť galériu (4)
V Rusku sa konajú prezidentské voľby  (Zdroj: TASR/AP/Dmitri Lovetsky)

Prezidentský kandidát a predseda  Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij hlasuje v prezidentských voľbách v Rusku.
Zobraziť galériu (4)
Prezidentský kandidát a predseda Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij hlasuje v prezidentských voľbách v Rusku.  (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

Viac o téme: VoľbyRuskoPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu