Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

UNICEF tvrdí, že prvýkrát zomrelo menej ako päť miliónov detí do päť rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Počet detí, ktoré zomreli pred dosiahnutím piateho roku života, bol v roku 2022 rekordne nízky a po prvýkrát zostal pod hranicou päť miliónov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správu Detského fondu OSN (UNICEF).

UNICEF odhaduje, že v roku 2022 zomrelo pred dosiahnutím piateho roku života 4,9 milióna detí, čo je 51-percentný pokles od roku 2000 a 62-percentný pokles od roku 1990. Podľa v utorok zverejnenej správy, ktorú UNICEF vypracoval v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a Svetovou bankou, sa situácia najviac zlepšila v rozvojových krajinách ako sú Malawi, Rwanda a Mongolsko, kde úmrtnosť detí do päť rokov klesla od roku 2000 o viac ako 75 percent.

archívne video

V Nitre vznikol v spolupráci s UNICEF a UNHCR centrum pre vojnových utečencov (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

"Za týmito číslami sú pôrodné asistentky a kvalifikovaný zdravotnícky personál, ktorý pomáha matkám bezpečne donosiť ich deti... očkuje deti proti smrteľným chorobám a navštevuje rodiny doma," uviedla výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russellová.

Správa zároveň varuje, že tento pozitívny trend sa môže zvrátiť, ak sa nevyvinie úsilie na odstránenie mnohých pretrvávajúcich hrozieb pre zdravie novorodencov a malých detí. Výskumníci upozornili na znepokojujúce signály, že znižovanie počtu úmrtí detí do piatich rokov sa na globálnej úrovni spomalilo najmä v regióne subsaharskej Afriky.

Od roku 2000 celkovo zomrelo približne 162 miliónov detí mladších ako päť rokov, z toho 72 miliónov v prvom mesiaci života v súvislosti s komplikáciami pri pôrode. U detí od jedného mesiaca do piatich rokov sú hlavnými príčinami úmrtia infekcie dýchacích ciest, malária a hnačka.

Aby sa dosiahol cieľ UNICEFU musia krajiny investovať do príslušných opatrení

Vedci v správe zdôraznili, že na dosiahnutie cieľa OSN znížiť do roku 2030 počet úmrtí detí mladších ako päť rokov na 25 prípadov na 1 000 narodených detí, bude musieť 59 krajín sveta čo najskôr investovať do príslušných opatrení. Bez adekvátneho financovania nesplní 64 krajín cieľ obmedziť úmrtia v prvom mesiaci života na 12 na 1 000 pôrodov.

Najhoršie je na tom stále región subsaharskej Afriky, kde v roku 2022 zaznamenali polovicu všetkých úmrtí detí mladších ako päť rokov. Dieťa narodené v krajinách s vysokou úmrtnosťou, ako sú Čad, Nigéria alebo Somálsko, má 80-krát vyššiu pravdepodobnosť, že sa nedožije piatych narodenín, v porovnaní s krajinami s nízkou detskou úmrtnosťou, ako sú Fínsko, Japonsko a Singapur. "To, kde sa dieťa narodí, by nemalo určovať, či bude žiť alebo zomrie," povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Viac o téme: DetiúmrtieMenejUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu