Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poplach v Česku: Anonym sa vyhráža streľbou na univerzitách

(Zdroj: Topky)

PRAHA - Českí policajti sú v pohotovosti. Zasahujú na univerzitách. Anonym sa vyhráža streľbou.

Aktualizované 19:29 

Česká polícia v pondelok zasahovala v dôsledku výhražných anonymných správ v budovách Univerzity Hradec Králové (UHK). Neskôr označila budovy za bezpečné a nikoho nezadržala.Policajti prehľadávali tri budovy univerzity viac ako tri hodiny, pričom všetkých prítomných evakuovali. "Polícia pracovala s informáciou, že autorom výhražného e-mailu bol študent UHK. Táto informácia bola vyšetrovaním a preverovaním na mieste jednoznačne vyvrátená," uviedol podľa webu Novinky.cz hovorca univerzity Jakub Novák.

Česká polícia na svojej stránke na sociálnej sieti X informuje, že zasahuje na univerzitách. Snaží sa zaistiť bezpečnosť po tom, ako sa anonym vyhrážal útokom na univerzity.

archívne video

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

Podľa najnovších informácií polície, hrozba nie je nasmerovaná na dnešný deň. Orgány "komunikujú s dotknutými univerzitami a následne budú nastavené bezpečnostné opatrenia a to aj na základe vyhodnotenia všetkých rizík. Kriminalisti na prípade pracujú a pátrajú po autorovi hrozby", píše polícia na X.

Ako informuje stránka novinky.cz, podľa Karlovej univerzity páchateľ požaduje výkupné. „Rôzne krajské riaditeľstvá, ktorých sa vyhrážka týka, zaistia na univerzitách bezpečnostné opatrenia,“ informovala portál hovorkyňa pražskej polície. Podľa hovorcu univerzity, hromadný výhražný mail prišiel o 9:00 ráno.

Polícia zasahuje aj v priestoroch Zápedočeskej univerzity v Plzni. „Ostraha bola upozornená na možné nebezpečenstvo a požiadaná o zvýšenú bdelosť pri kontrole vstupu osôb do objektu univerzity,“ informovala hovorkyňa školy.

„Bezpečnostné nebezpečenstvo nehrozí, evakuácia podľa PČR nie je odporúčaná. Zostávame v normálnom režime vrátane výučby. Ďalšie informácie zašleme,“ napísal v emaile bezpečnostný odbor rektorátu Právnickej fakulty UK Otomar Sláma.

21. decembra minulého roka sa odohrala tragédia na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Strelec David K. tam zabil 14 ľudí a 25 zranil. 

Viac o téme: StreľbaČeskoAnonymVyhrážanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu