Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cameron vyzval Izrael, aby zvýšil prílev humanitárnej pomoci do Gazy

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britský minister zahraničných vecí David Cameron v stredu uviedol, že nalieha na Izrael, aby zvýšil prílev pomoci do Pásma Gazy, ktoré od vypuknutia bojov vlani v októbri trpí humanitárnou krízou. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Organizácia Spojených národov upozornila, že Palestínčanom v Pásme Gazy hrozí hladomor v dôsledku kritického nedostatku potravín, vody, paliva a liekov. "Zlepšenia stále nevidíme, to sa musí zmeniť," povedal Cameron na stretnutí s ministrom izraelského vojnového kabinetu Bennym Gancom.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Šéf britskej diplomacie v príspevku na sociálnej sieti napísal, že Gaza potrebuje "okamžitú humanitárnu prestávku", zvýšenú kapacitu na poskytovanie pomoci cez pozemné i námorné trasy a rozšírenie typu povolenej humanitárnej pomoci vrátane opráv prístreškov a infraštruktúry.

Cameron tiež odkázal Gancovi, že Spojené kráľovstvo je vážne znepokojené plánmi Izraela na ofenzívu v meste Rafah, ktoré sa po októbrovom útoku hnutia Hamas na Izrael a následnom vypuknutí bojov v Pásme Gazy stalo útočiskom pre civilistov utekajúcich pred izraelským bombardovaním. Podľa OSN sa v tomto najjužnejšom meste palestínskej enklávy ukrýva viac ako milión ľudí, pričom mnohí nocujú v stanoch a provizórnych prístreškoch v nehygienických podmienkach.

"Spojené kráľovstvo podporuje právo Izraela na sebaobranu. Ako okupačná mocnosť v Gaze má však Izrael právnu zodpovednosť za zabezpečenie dostupnosti pomoci pre civilistov," dodal britský minister zahraničných vecí. "Táto zodpovednosť má svoje dôsledky, a to aj vtedy, keď ako Spojené kráľovstvo posudzujeme, či Izrael dodržiava medzinárodné humanitárne právo," dodal.

Viac o téme: Humanitárna pomocDavid CameronIzraelVeľká BritániaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu