Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vzťahy medzi krajinami narušil Matovič: Fiala ich teraz ničí úplne, tvrdí Babiš

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

PRAHA - Česko-slovenské vzťahy podľa českého expremiéra a šéfa najsilnejšej opozičnej strany ANO Andreja Babiša narušil v minulosti ako premiér Igor Matovič a rozhodnutím odložiť medzivládne konzultácie ich teraz úplne ničí predseda českej vlády Petr Fiala. Uviedol to v stredu na sociálnej sieti X.

"Toto je medzinárodná politika, nie detské ihrisko. Tam možno platí, že ak sa niekto správa zle, prestanete sa s ním rozprávať. Vláda sa ale nemá správať ako malé dieťa. Ak s krokmi slovenskej vlády nesúhlasí, o to viac s ňou má rokovať a presviedčať ju o potrebe zmeny pozície," kritizoval kroky Fialovho kabinetu Babiš. Dodal, že v prípade Slovenska, s ktorým ČR vždy spájali mimoriadne silné a dobré vzťahy, to platí dvojnásobne.

archívne video

Vzťahy SR a ČR narušil zub času, musíme im dať konkrétny obsah, tvrdí Robert Fico (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Fiala po stredajšom rokovaní vlády oznámil, že Česko odložilo plánované česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Jedným z dôvodov je aj minulotýždňová schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

"Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v budúcich týždňoch či mesiacoch medzivládne konzultácie s vládou Slovenskej republiky tak, ako sme o nich uvažovali a ako sme sa na nich dohodli," oznámil Fiala s tým, že spolupráca medzi krajinami sa nekončí.

Viac o téme: ČeskoVzťahyIgor MatovičSlovenskoAndrej BabišPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu