Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mladému študentovi sa podarilo nemožné: Úchvatný záber! VIDEO Lietadlo v oblakoch trafil BLESK

Mladému študentovi sa podarilo zachytiť blesk, ktorý nad Vancouverom zasiahol Boeing 777
Mladému študentovi sa podarilo zachytiť blesk, ktorý nad Vancouverom zasiahol Boeing 777 (Zdroj: X/Life Flow)

VANCOUVER – Počas letu sa musia piloti vysporiadať s mnohými nástrahami, o ktorých bežní ľudia ani len netušia. Patria medzi ne aj poveternostné podmienky. Často sa letí priamo cez búrkové mraky a v takýchto prípadoch sa môže stať, že blesk smerujúci na zem zasiahne aj lietadlo.

archívne video

Blesky počas snehovej kalamity v Buffale (Zdroj: Facebook/Brandon Orr)

Študent a pilot v zácviku Ethan West z kanadského Vancouveru miluje lietadlá a všetko s nimi spojené. Medzi jeho najväčšie záľuby patrí natáčanie príletov a odletov najväčších modelov. CBC píše, že v nedeľu dňa desiateho marca sedel takto za areálom letiska Larry Berg Flight Path Park neďaleko vzletovej dráhy a čakal na odlet Boeingu 77-300R, podľa jeho slov jeden z obľúbených modelov.  

Blesk do lietadla 

Keď Ethan snímal odlet tejto ozruty, čakal kým nebude v oblakoch. To sa mu neskôr vyplatilo. Zaznamenal totiž, ako lietadlo zasiahol blesk. Video sa ihneď objavilo na sociálnych sieťach, kde sa našlo mnoho nadšencov tohto úkazu. Veľa ľudí však vyjadrilo aj svoje obavy o posádku lietadla. 

Letecká spoločnosť Air Canada potvrdila, že jedno z lietadiel, ktoré opustilo v nedeľu 3. marca medzinárodné letisko vo Vancouveri, zasiahol blesk. "Po prílete na Heathrow v Londýne prešiel zasiahnutý Boeing kontrolou a opäť bol zaradený do prevádzky. Naše lietadlá sú skonštruované spôsobom, aby odolali úderom blesku. Po prípadom zásahu ich odstavíme a podrobne skontrolujeme," uviedla sa kanadská letecká spoločnosť.

Názory odborníkov

Pilot v zácviku Ethan si všimol komentáre, v ktorých sa ľudia vyjadrovali k tomu, ako môže zásah blesku do lietadla spôsobiť rôzne zranenia. "Toto nie je ten prípad," povedal a zopakoval tvrdenie Air Canada o odolnosti lietadiel voči blesku. Tento úkaz pritom nie je vôbec ojedinelý, ale jeho zaznamenanie už áno.

Podľa americkej Národnej meteorologickej služby zasiahne komerčné blesk lietadlo v priemere raz alebo dvakrát do roka. "Lietadlá v skutočnosti dopomáhajú k úderom bleskov. Ich prítomnosť v oblakoch počas búrky zvyšuje elektrické výboje," vysvetľujú meteorológovia.  

Ethan mal ale neskutočné šťastie, že sa mu podarilo spraviť tento záber. Navyše sa vyjadril, že v ten deň neboli hlásené žiadne búrky. "Blesk udrel sčista jasna. Vôbec som nerozmýšľal nad tým, že sa mi podarí zaznamenať niečo také. Chcel som len vidieť, ako Boeing opúšťa letisko," dodal na záver. 

Viac o téme: KanadaLietadloLetiskoBleskBoeingVancouverEthan West
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu