Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za posledné tri roky odsúdili v politických procesoch tisíce ľudí v Bielorusku

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Tisíce občanov Bieloruska bolo počas uplynulých troch rokov odsúdených na základe politicky motivovaných obvinení počas brutálnej kampane proti opozícii. Vyplýva to z pondelkového vyhlásenia ľudskoprávnej skupiny Viasna. Píše o tom správa z tlačovej agentúry AP.

Viasna uvádza, že od sporných prezidentských volieb v roku 2020, ktoré vyvolali masívnu vlnu protestov, bolo na základe politicky motivovaných obvinení odsúdených najmenej 4 690 osôb. Pavel Sapelka z Viasny uvádza, že počet odsúdených môže byť ešte vyšší, pretože organizácia nepozná mená všetkých odsúdených.

archívne video

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom (Zdroj: Twitter/NEXTA)

"Najväčšia represívna mašinéria 21. storočia stvorená uprostred Európy naberá paru na potláčanie všetkých slobôd," dodal Sapelka a poukázal na to, že rozsah prenasledovania je väčší než v Rusku. Na politické represálie podľa neho často stačí už podozrenie z nevernosti režimu.

Bieloruský autoritársky prezident Alexander Lukašenko si vo februári voľbami poistil vládu prísne kontrolovanými parlamentnými a komunálnymi voľbami. Bieloruský režim v súčasnosti väzní viac než 1 400 politických väzňov, medzi nimi aj lídrov opozičných strán a tiež laureáta Nobelovej ceny za mier z roku 2022 Alesa Biaľackého.

Mnohí väzni nemajú možnosť komunikovať, preto panujú obavy o ich zdravotný stav. Viasna uvádza, že počas uplynulých rokov zomrelo vo väzeniach päť politických väzňov. Organizácia dodáva, že úrady zadržali najmenej 1 671 osôb nesúhlasiacich s vojnou Ruska proti Ukrajine a najmenej 94 bolo usvedčených a odsúdených na tresty v trvaní jeden až 23 rokov.
 

Viac o téme: OpozíciaObčaniaBieloruskoKampaPolitikaViasnaĽudskoprávna skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu