Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalšie protesty: V Duisburgu demonštrovalo proti krajnej pravici 15-tisíc ľudí

Protest v meste Dortmund
Protest v meste Dortmund (Zdroj: SITA/Bernd Thissen/dpa/dpa via AP)

DÜSSELDORF - Približne 15.000 ľudí sa v sobotu v nemeckom meste Duisburg zúčastnilo na demonštrácii voči krajne pravicovému extrémizmu, uviedla tamojšia polícia. Informuje agentúra DPA.

Demonštráciu za sociálnu súdržnosť a proti prejavom nenávisti zvolala odborová konfederácia DGB. Pripojila sa k nej aj politické strany, charitatívne organizácie. Celoštátna vlna protestov proti krajnej pravici trvá v Nemecku už niekoľko týždňov. Ich spúšťačom bolo zverejnenie informácií investigatívnej platformy Correctiv o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z Alternatívy pre Nemecko (AfD), Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Únie hodnôt v Postupime.

archívne video

Eurokomisia musí problémy poľnohospodárov v EÚ riešiť teraz a rýchlo, tvrdí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Bývalý šéf pravicovo-extrémistického hnutia identitárov v Rakúsku Martin Sellner na ňom hovoril o koncepte takzvanej reemigrácie, pod čím pravicoví extrémisti zvyčajne majú na mysli odsun veľkého množstva ľudí cudzieho pôvodu do svojej vlasti, a to aj nedobrovoľne.

Organizácie so sociálnym zameraním v nemeckých mestách Bochum a Herne vyzvali na vytvorenie ľudskej reťaze pod heslom "Bok po boku za demokraciu a humanitu". Podujatie je naplánované na nedeľu. Cieľom je vytvorenie sedemkilometrovej ľudskej reťaze medzi radnicami oboch miest.

Viac o téme: ProtestyExtrémizmusPravicaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu