Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na proteste poľnohospodárov na Champs-Élysées v centre Paríža zadržali 66 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/@Rabbitking007/AFP/Thomas Samson)

PARÍŽ - Na proteste farmárov na triede Champs-Élysées v centre Paríža bolo zadržaných 66 osôb. Podľa agentúry AFP o tom informovala francúzska polícia.

Farmári v piatok v skorých ranných hodinách traktormi a balíkmi zablokovali premávku na spomínanej triede, ktorá sa nachádza v blízkosti Elyzejského paláca - sídla prezidenta Emmanuela Macrona. V reakcii na tento úradmi nepovolený a vopred neavizovaný protest sa minister poľnohospodárstva Marc Fesneau vo vysielaní rozhlasovej stanice Bleu Orléans zasadzoval za dialóg medzi vládou a poľnohospodármi, ale "nie prostredníctvom zakázaných akcií".

archívne video 

Eurokomisia musí problémy poľnohospodárov v EÚ riešiť teraz a rýchlo, tvrdí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Poslanec vládnej strany Obroda Marc Ferracci pre web France Info hovoril o prepojeniach medzi poľnohospodárskym zväzom a krajne pravicovou stranou Národné zhromaždenie (RN). Ako uviedol spravodajský web France Info, na proteste na námestí Place de l'Étoile sa zúčastňovalo asi 150 farmárov. Počas blokády farmári položili aj veniec k večnému ohňu pod Víťazným oblúkom na počesť svojich kolegov, ktorých finančné problémy dohnali k samovražde. Ich pamiatku si farmári uctili minútou ticha a pokľaknutím.

Výkrik o záchranu poľnohospodárstva vo Franúczsku

Združenie poľnohospodárov Coordination rural na začiatku svojej akcie deklarovalo, že "symbolicky a pokojne" preberá kontrolu nad Víťazným oblúkom. Na sieti X vo svojom vyhlásení uviedlo, že ide o výkrik na "záchranu" poľnohospodárstva vo Francúzsku. Podľa vyhlásenia poľnohospodári žiadajú "rýchle opatrenia na záchranu 45 percent fariem, ktoré sú vo finančnej tiesni." AFP doplnila, že francúzski farmári pokračujú v blokovaní ciest, podpaľovaní pneumatík a obliehaní supermarketov a tvrdia, že potrebujú ďalšie opatrenia, aj keď vláda už sľúbila reformy v poľnohospodárskom sektore.

Viac o téme: ProtestPolícia FrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu